Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià acull la clausura de la 20a edició del BarnaSants
RedactaVeu / Barcelona

Volem el pa sencer! ha estat el lema del BarnaSants, Festival de Cançó d’autor que enguany ha celebrat la seva 20a edició durant dos mesos i mig.

Ara el BarnaSants arriba a la seua recta final i ho fa traslladant part de la seua activitat al País Valencià, on tindran lloc diversos concerts i activitats que clausuraran el festival a la vegada que el festival reivindica, tal i com ho ha fet durant aquesta edició, la figura d’Ovidi Montllor en el 20è aniversari de la seua mort.

Així, durant el mes d’abril, tindran lloc els darrers concerts del BarnaSants a diversos indrets del País Valencià: Pau Vallvé tocarà a Ontinyent el dia 9, Quico Pi de la Serra ho farà l’endemà a Vila-real i Kiko Veneno oferirà un recital a Alcoi el dissabte 12.

A més a més, hi haurà tres actes a Alcoi dedicats a reivindicar la figura de l’Ovidi. El primer és la presentació del llibre Ovidi, un obrer de la paraula, de Joan Tormo.

Posteriorment se celebraran dos concerts al voltant d’Ovidi Montllor que clausuraran el festival: el concert Ovidi Simfònic, amb versions de les cançons d’Ovidi per a banda; i El(s) poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar, un espectacle creat per la seua filla Jana Montllor que comptarà amb la presència d’Eduard Fernández, Eduard Iniesta i Llúcia Vives.

Ontinyent, Vila-real i Alcoi

Per escalfar motors de cara la clausura, el BarnaSants proposa tres concerts a diversos llocs del País Valencià. El dijous, 9 d’abril, Pau Vallvé tocarà a Ontinyent, on presentarà el seu tercer disc signat amb el seu nom i cognoms, Pels dies bons, una col·lecció de cançons que parlen de les relacions entre dues persones, siguin d’amor, d’amistat, de feina o de família.

Pi de la Serra ho farà a Vila-real l’endemà, divendres 10 d’abril, amb un repertori excepcional per aquesta ocasió i acompanyat de dos dels músics més autèntics i màxims exponents del blues al nostre país: Amadeu Casas a la guitarra i Joan Pau Cumellas a l’harmònica. Finalment, el dissabte 11 d’abril Kiko Veneno oferirà un concert al Teatre Calderón d’Alcoi. Un recital de dues hores amb un títol explícit: + solo que la una, en què tocarà sense músics. Un concert molt especial on Kiko Veneno revisa amb la seua guitarra el seu repertori, que a dia de hui és un dels cançoners fonamentals del pop en castellà.

Una clausura a Alcoi, centrada en Ovidi Montllor

Si el passat 24 de gener el Festival arrencava amb un espectacle de Toti Soler, Ovidi, poema sense acabar a l’Auditori Municipal de Terrassa, ara el BarnaSants clou, dos mesos i mig més tard, amb la mirada centrada un cop més al cantautor d’Alcoi, “que ha sigut un dels pilars d’aquesta vintena edició”, segons els organitzadors.

Aquest homenatge al cantautor dins del BarnaSants al País Valencià començarà el 9 d’abril amb la presentació del llibre de Jordi Tormo, Ovidi Montllor, un obrer de la paraula, que s’endinsa per les diferents facetes d’aquest treballador de la cultura: teatre, cinema i cançó, però també poesia.

L’Ovidi no només va escriure lletres de cançons que formen part de la nostra memòria col·lectiva, també va deixar al voltant de quatre-cents poemes, una part dels quals són publicats en aquest llibre per primera vegada. Així mateix, des de la seua convicció que la poesia és una arma de transformació social, va dur a terme una ingent tasca de difusió popular d’autors com Joan Salvat-Papasseit, Pere Quart, Joan Fuster, Blai Bonet o el seu amic Vicent Andrés Estellés.

El dia 12, el Teatre Calderón d’Alcoi acollirà la presentació de l’espectacle Ovidi Simfònic, en què diversos temes de l’Ovidi es podran sentir adaptats per a banda. I el 14 d’abril s’estrenarà El(s) poeta Ovidi, poesia no vol dir somiar. L’espectacle indaga sobre el vessant poètic d’Ovidi amb Eduard Fernández, Eduard Iniesta i Llúcia Vives. Un recorregut per aquesta faceta més desconeguda de l’Ovidi, a partir d’una selecció de texts feta per Jordi Tormo i Jana Montllor, la seua filla més jove.

El punt final a un centenar de concerts

El BarnaSants ha congregat en aquesta 20a edició més d’un centenar de cantants, intèrprets i grups, que han versat al voltant de la paraula, el poble i els drets socials. El festival ha seguit, un any més, cridant a l’inconformisme a artistes i espectadors davant l’actualitat política i social del nostre país. Una lluita i una reivindicació que són cada cop més necessaris amb els temps que corren.

Comparteix

Icona de pantalla completa