Diari La Veu del País Valencià
‘Si no falles gols, és perquè no xutes suficientment a porta’

RedactaVeu / València.

“Quantes vegades és necessari fracassar abans de tenir èxit?” li pregunten a Aulet. “Jo diria que mai es deixa de fracassar. Penseu en els grans jugadors de futbol. Fallen gols? Per descomptat que fallen gols. Si no fallen gols, és perquè no xuten suficientment a porta. Sempre es falla algun cop. L’important és: vas aprendre alguna cosa? Et va servir per a millorar? No es tracta, com se sent ara constantment, d’estimar el fracàs -la derrota dol- però cal acceptar que és part del procés. I, clar, existeix un fracàs intel·ligent, que serveix per a créixer com a persona i com a emprenedor”.

Bill Aulet és el director del Martin Trust Center, el Centre dEmprenedoria de l’Institut Tecnològic de Massatxusetts (MIT). El seu llibre Emprenedoria disciplinada, 24 passos per a emprendre amb èxit s’ha convertit en la ‘bíblia’ de tots aquells que aspiren a crear la seua pròpia start up (empresa emergent). En la seua visita a la Universitat Politècnica de València, Aulet ha recorregut l’espai Start UPV on se situen les empreses creades per alumnes i titulats i ha conversat amb els estudiants.

Claus per a ser un bon emprenedor

Preguntat pel perfil del bon emprenedor, Aulet assenyala que “li ha d’agradar fer les coses de manera diferent. Ha d’apostar pel canvi. L’ha d’apassionar embarcar-se en nous projectes i no sentir-se desil·lusionat. Aquest és l’esperit de l’emprenedor. I, a més, el que comença ha de posseir certes habilitats, coneixements i, sobretot, bones dosis de disciplina per a traure avant un projecte. La part més dura és arrancar, la resta és perseverança”.

Imatge de Bill Aulet, considerat com el pare de l’emprenedoria. Foto. Newsoffice.

I en aquest sentit, Aulet afig: “L’emprenedor ha d’acostumar-se a la incomoditat, a sentir-se a gust en els entorns insegurs. Si sempre està cercant la seguretat, la tranquil·litat i la comoditat, és poc probable que tinga èxit en l’emprenedoria i en la vida, perquè està poc adaptat al canvi”.

El director del Martin Trust Center insisteix en la part teòrica: “Es pot aprendre a ser emprenedor. I es pot ensenyar. Per descomptat. Com més temps portes en aquesta ‘professió’, més saps del procés d’emprendre i dels passos que es repeteixen. I l’obligació dels qui ja som veterans és crear un mapa de l’emprenedoria, un full de ruta, uns coneixements teòrics que servisquen d’ajuda als qui comencen ara. M’agradaria afegir que l’emprenedoria és un esport d’equip. Molta gent opina que és un esport individual, però res més allunyat de la realitat. És fonamental aprendre a treballar en equip. És fals el mite de l’emprenedor en solitari que crea una gran companyia del no-res”.

Un bon moment

Sobre la situació a l’Estat espanyol, Aulet opina que els espanyols “tenen molt idealitzats els Estats Units, pensen que les coses allí sempre són millors. I, en realitat, hi ha moltes coses que no funcionen, des del govern a les infraestructures. Ací ara hi ha grans oportunitats i la gent no les veu perquè s’obsessiona amb el que va malament. Quan els meus alumnes es queixen i em vénen amb pretextos i evasives, els dic que hi ha dos tipus de persones en el món: els que sempre tenen una excusa i els emprenedors. És un bon moment per a cercar oportunitats a Espanya i traure’n profit”.

La visita de Bill Aulet a la Universitat Politècnica de València s’emmarca dins d’un projecte de col·laboració més ampli. La Direcció Delegada d’Emprenedoria i Ocupació de la UPV està treballant per a donar forma a un programa més ambiciós que permeta fer intercanvis d’emprenedors entre el Martin Trust Center del MIT i l’Start UPV.

Comparteix

Icona de pantalla completa