Diari La Veu del País Valencià
La indústria de les comarques centrals del PV resisteix millor la crisi per l’especialització
EP / València

Així mateix, el treball destaca que a pesar que la indústria d’aquesta zona també ha patit els efectes de la crisi econòmica ha pogut resistir millor gràcies a la diversificació industrial d’aquest territori, doncs “als tradicionals sectors del joguet i el tèxtil s’han sumat la indústria emergent relacionada amb cautxú, plàstics i productes metàl·lics”.

En aquest sentit, destaca el valor industrial d’aquestes comarques “en un període de pèrdua de pes industrial” en el País Valencià i l’Estat espanyol, ja que es tracta “d’una de les zones de major tradició industrial” de l’autonomia que des de finals dels 70 ha experimentat “transformacions importants cap a un model basat en empreses innovadores que organitzen en el seu entorn a les empreses subministradores altament especialitzades”.

A més, l’àrea concentra un elevat percentatge d’empreses industrials, ja que el 17 % del total d’empreses són indústries, enfront del 7,5 % en la resta del País Valencià. Al voltant del set per cent de l’ocupació industrial es localitza en els huit municipis més importants de l’àrea, entre els quals destaquen Alcoi, Ibi i Ontinyent, i el nombre d’empreses innovadores -receptores de subvencions a projectes innovadors- en l’àrea d’estudi durant el període 2004-2011 ascendeix al 20 % de l’autonomia.

Segons l’estudi, dirigit per la professora Maria Dolores Pitarch, la zona destaca “pel seu potencial industrial, pel comportament innovador de les seues empreses i per la seua saber-fer industrial basat en la seua tradició i especialització productiva”.

La investigadora considera que “els sectors tradicionals no han d’abandonar-se, introduint en ells un input d’innovació i de coneixement, però, igualment, la diversificació industrial -trobar noves fonts de creixement i activitat- ha de ser una altra meta a perseguir”.

L’estudi ha sigut finançat pels Ajuntaments d’Ontinyent i Ibi, i la Mancomunitat Alcoià-Comtat, i amb el suport del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València i associacions d’empresaris, com COEVAL, FERAC i IBIAE.

Comparteix

Icona de pantalla completa