Diari La Veu del País Valencià
Agullent, primera festa lúdica i reivindicativa per ‘l’Escola que volem’
RedactaVeu / Agullent

Escola Valenciana va començar l’any amb la internacionalització dels greus atacs als programes d’ensenyament en valencià a la seu de l’ONU a Ginebra, com a integrant d’una delegació de l’ELEN, així com la necessitat de considerar els drets lingüístics com a vertaders drets humans. Va continuar amb la presentació del ‘Model per l’escola que volem’, davant de representants institucionals i polítics, un document que ara mateix recorre les comarques valencianes per a recollir les propostes de les comunitats educatives. A finals de febrer, es va celebrar l’avantsala de les Trobades 2015, la ‘Crida per l’escola que volem’, que es va convertir en la presentació pública de la principal activitat d’Escola Valenciana amb més de 30 actuacions musicals i culturals, entre les quals 10 muixerangues d’arreu del País Valencià, reunides a València. Abans de les Trobades 2015, representants de l’entitat van presentar al Parlament europeu d’Estrasburg la necessitat d’una Directiva europea que vetlle pels 46 milions d’europeus que parlen en llengües minoritzades, com és el nostre cas. Hui, comencen les Trobades d’Escoles en Valencià 2015 a Agullent, en la Vall d’Albaida. El recorregut s’allargarà fins al 6 de juny en un total de 19 festes per la llengua.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha fet referència al manifest de les Trobades 2015 en el context de la festa d’Agullent: “Volem treballar en positiu, amb il·lusió i amb força per a dotar d’una sòlida estructura el nostre sistema educatiu. Les Trobades són actes d’estima a la nostra llengua. Ho direm ací, a Europa i on calga, l’escola que volem, la que exigim col·lectivament hui a Agullent i demà a Vila-real és la que diu prou a imposicions, discriminacions, precarietats, retallades, ocurrències, portes tancades i autoodi.”

Des d’Escola Valenciana s’ha volgut fer èmfasi en la lloable actitud de defensa per la millor educació possible que estan fent de forma constructiva les famílies del CEIP Bonavista i del CEIP Martinez Valls d’Ontinyent per a garantir l’ensenyament en valencià als seus fills i filles després dels greus atacs patits per les decisions de la consellera Maria José Català. Dos dels casos de vulneració dels drets lingüístics que Escola Valenciana ha denunciat ací i a estaments europeus.

XXVIII Trobada de la Vall d’Albaida – Agullent. Més de 12.000 assistents

És la segona vegada que se celebra la Trobada de la comarca en aquesta població. L’alcalde d’Agullent, Jesús Pla, ha destacat: “Només l’existència hui d’una escola pública, valenciana i en valencià és la garantia per a un demà d’un País Valencià de ciutadans i ciutadanes preparats i lliures, en definitiva, només una escola pública, valenciana i en valencià garantirà als valencians i valencianes la seua supervivència com a poble. Estem molt satisfets de l’organització, i de la implicació de totes les associacions del nostre poble en la Trobada d’escoles en valencià”.

96 tallers i paradetes dels centres educatius, AMPAs, entitats, associacions, editorials i llibreries, han omplit els carrers d’Agullent. A això s’han sumat les 3 exposicions i les 9 actuacions musicals i culturals que s’han desenvolupat durant la vesprada de dissabte, des de l’inici de la festa lúdica i reivindicativa per l’escola que volem a les 16 hores.

Josep Andrés Timor, president de la Coordinadora de la Vall d’Albaida per la Defensa i Ús del Valencià, ha remarcat: “la Trobada enforteix el suport del teixit social de la comarca per a fer possible el model de l’escola que volem de cara al curs que ve. Ens sentim molt satisfets de tornar a Agullent i de ser la Trobada que en 2015 obri pas a la resta de festes per la llengua arreu de les nostres comarques, uns esdeveniments necessaris que visualitzen la voluntat del poble pel canvi en positiu en la política educativa del País Valencià. També volem felicitar l’experiència d’intercanvi escolar entre l’Escola Bressola i l’Institut de Castelló de Rugat que els ha portat a la participació en la primera Trobada d’escoles en valencià al 2015 a la nostra comarca, a la Vall d’Albaida. Després d’aquestos dies de convivència els alumnes de l’Institut tornaran la visita la setmana del 4 al 10 de maig”.

La primera Trobada 2015 ha finalitzat amb un concert de La Gira d’Escola Valenciana en el qual han posat el ritme final de la festa Poetes Anònims i el Grup Trobada.

Comparteix

Icona de pantalla completa