Diari La Veu del País Valencià
València celebra la seua particular ‘Korrika’

Gemma Sanginés / València

La cançó diu “En Euskal Herria, en èuscar” -i a dins del cap s’escolta l’eco de la melodia- però, a més a més, fora d’Euskal Herria també es pot viure en èuscar, d’alguna forma o en alguns moments. I per a celebrar-ho, com en tants altres llocs del món hem volgut celebrar la Korrika, també a València.

El 28 de març ha estat un dia per al record a València. A les 9 del matí ha començat el moviment al Racó de la Corbella, la seu d’Euskaltzaleok, junt amb els amics de Laurak Bat. Creïlles amunt i avall, cadires, megafonia, cartells, petos, somriures i papallones a la panxa. Detalls de l’organització.
A migdia, ha començat a arribar la gent amb ganes d’ajudar i s’han encés els sons euskalduns en el barri de Velluters. Arribats directament des d’Euskal Herria, els trikitilaris Lander i Unai i el grup de Dances Duguna han començat a calfar l’ambient.
De seguida, la Colla de Dolçainers i Tabaleters s’hi ha acostat i s’ha unit a la festa de la Korrika, tocant algunes cançons populars valencianes. Quan ha començat la melodia de la muixeranga, el grup La Jove Muixeranga ha format un grup de quatres columnes, oferint a tothom un moment especial i emocionant.
A les 13:00, complint el programa, davant del “lekuko” (el testimoni que passa de mà en mà de la Korrika, portador d’un missatge especial) i de dos membres de Laurak Bat i Euskaltzaleok, fent l’homenatge degut, un membre del grup de dances Duguna ha ballat l’aurresku. En sentir el “txupinazo”, la korrika ha començat la seua marxa omplint els carrers de festa euskalduna. Ha fet un kilòmetre, passant el “lekuko” de mà en mà, amb la companyia de la trikitixa i el pandero, la manifestació cultural ha arribat a la plaça del Pilar.
El dinar popular, amb marmitako, txistorra, formatge d’Erronkari i sidra ha reunit 150 persones. I, per acabar, ha arribat l’hora del concert.

Pau Alabajos i Josu Bergara

La celebració de la Korrika-València tenia un objectiu significatiu: la “melange” cultural basco-valenciana, i en quant a la música també ha estat evident aquesta realitat: Pau Alabajos, junt amb Josu Bergara, han oferit un concert molt íntim. I per acabar, Ali Farnat ha oferit a qui tenia ganes de ballar una oportunitat fantàstica amb la seua música alegre i rítmica.
És la tercera vegada que es celebra la Korrika a València…

Comparteix

Icona de pantalla completa