Diari La Veu del País Valencià
STEPV guanya una sentència sobre les categories docents a l’UJI
RedactaVeu / Castelló de la Plana

El Tribunal Suprem (TS) ratifica la sentència de 23 de novembre de 2012 a favor de l’STEPV, segons han informat fonts del sindicat. El recurs contenciós-administratiu que va interposar STEPV impugnava parcialment el Decret 116/2010 de 27 d’agost del Consell de la Generalitat Valenciana pel qual s’aproven els estatuts de la Universitat Jaume I. Desestima així, el recurs de cassació interposat per l’UJI i li imposa costes.

La sentència de 2012 considera nul l’article 111.2 de l’UJI segons el qual “A tots els efectes previstos en l’àmbit d’aplicació d’aquests Estatuts, el personal becari al qual es refereix l’apartat anterior té la mateixa consideració que la resta del personal docent i investigador de la universitat”.

Argumenta a favor de l’STEPV que “no és possible que els Estatuts de la Universitat Jaume I atribuïsquen als becaris la mateixa consideració que a altres col•lectius, encara que incidentalment desenvolupen funcions docents, ja que la seua activitat està orientada a completar la seua formació científica i investigadora i que la Llei no ha volgut incloure’ls en la categoria de docents, ni atribuir-los els mateixos drets”.

La sentència també “deixa ben clar”, segons STEPV, que queda fora de l’àmbit de l’autonomia universitària qualsevol previsió que supose una alteració del règim jurídic estatutari de les diferents categories del personal universitari i remet a la normativa que regula les dues categories professionals de manera clara i diferenciada: el Reial Decret 63/2006 al personal investigador en formació i la Llei Orgànica 6/2001 al personal docent i investigador.

STEPV ha exposat entre els motius per a la derogació de l’article, que aquest estableix una equiparació que provoca distorsions en el sistema, en clar desavantatge per al professorat associat, la contractació del qual depén actualment del nombre de becaris i altre personal contractat no considerat com a figura PDI dins la Llei d’universitats; i també atorga al personal becari una representació al Consell de Departament que no està contemplada per llei.

Aquesta sentència marca “el punt final” sobre la validesa de la consideració de PDI a temps complet del personal becari i personal contractat per obra i servei “i el punt de partida per la demanda, si fóra necessari per via judicial, de tota normativa que deriva d’aquest article i que provoca distorsions en el sistema en clar desavantatge pel professorat associat”, segons STEPV.

STEPV demana a la Universitat que modifique “immediatament” tota normativa que incórrega en il•legalitat segons exposa la sentència, entre les més rellevants:

– La representació de personal que no és PDI al Consell de Departament.

– El càlcul de la força docent de l’àrea que inclou les ‘venies docendi’ de personal que no és PDI.

– L’assignació de docència amb anterioritat al professorat associat al personal a qui se li concedeix ‘venia docendi’.

Demana també una “reflexió” a la universitat “perquè no allargue els procediments judicials de manera injustificada”, com és aquest recurs, “no sols pel mal causat irreparable de totes les descontractacions il•legals que han hagut des del 2007, sinó per la imposició de costes, al voltant de 4.000€, que eixiran dels pressupostos de la universitat i que hagueren pogut servir per a donar cobertura a altres serveis més necessaris”.

Finalment, STEPV “lamenta” no haver rebut suport i reconeixement de la lluita de cap altre sindicat “quant a les il•legalitats comeses” per l’UJI segons denunciaren en Consells de Departament d’Estudis Anglesos, Sindicatura de Greuges, meses negociadores i claustre “i hagen deixat desprotegit el col•lectiu de professorat associat de l’UJI durant tants anys”.

Comparteix

Icona de pantalla completa