Diari La Veu del País Valencià
Teresa Forcades farà una conferència a la Font de la Figuera aquest diumenge. Vídeo
Andrea Sarrió / Font de la Figuera.

Des del Monestir de Sant Benet (Montserrat-Catalunya), on resideix habitualment, arribarà a la Font de la Figuera la famosa monja benedictina i doctora en medicina i teologia, Teresa Forcades, el diumenge 12 d’abril al matí. L’acte s’emmarca en la programació del Jubileu que va concedir el papa Francesc. S’estan ultimant els preparatius davant l’arribada de nombrosos visitants.

La conferència de la teòloga benedictina Teresa girarà entorn del tema: ‘Fe, Esperança i Amor per a un món nou’. A través de la mateixa es pretén arribar especialment als joves, respondre els interrogants que els sorgeixen i acostar-se, com desitja el Papa Francisco, a “totes les perifèries”.

No s’eximeix de la polèmica, com quan va denunciar els grans laboratoris multinacionals amb motiu de la suposada infecció de grip A. Teresa parla amb claredat, des d’una reflexió i actitud plenament cristianes dels problemes que afecten el món actual com el paper de la dona en la societat però també del capitalisme, de les injustícies i esclavituds, dels abusos que s’exerceixen des de la indústria farmacèutica o dels grans reptes que troben els cristians del nostre temps.

>

Amb frases com “la llei està feta per les persones i no té cap sentit pensar que la voluntat popular no pot canviar la Constitució”, aquesta teòloga feminista també critica, des del sistema econòmic i la corrupció generalitzada: “hi ha persones que han abusat del sistema. El problema no són els corruptes, sinó crear les estructures que els penalitzen”.

L’èxit de públic en totes i cadascuna de les seues intervencions han fet que l’organització de l’Any Sant de la Font es prepare davant una possible arribada massiva de persones, per a guiar-los, acomodar-los, o posar a la seua disposició el ‘Menú Jubileu’, a un preu ajustat, disponible en tots els bars i restaurants de la població.

Biografia

Teresa Forcades i Vila és monja benedictina al Monestir de Sant Benet de Montserrat. Naix el 1966 a Barcelona on estudia medicina. El 1992 marxa als EUA per realitzar l’especialitat de medicina interna a la Universitat de Nova York, a Buffalo, i els estudis teològics corresponents al Màster of Divinity a la Universitat de Harvard. Va entrar al monestir l’any 1997.

És doctora en Salut Pública per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre les Medicines alternatives (2004). Llicenciada en teologia fonamental (2005) amb una tesi sobre el misteri de la Trinitat (“La Trinitat, avui”; PAMSA, 2005). El 2008 és doctora per la Facultat de Teologia de Catalunya amb una tesi sobre el concepte de persona en la teologia trinitària clàssica en relació a la noció moderna de llibertat com a autodeterminació. Ha publicat també: Els crims de les grans companyies farmacèutiques (Quaderns Cristianisme i Justícia, 2006 n. 146, en català, castellà i anglès); La teologia feminista en la història (Fragmenta, 2007); Ser persona, avui (PAMSA, 2011) Converses amb Teresa Forcades (Dau, 2012); És a les nostres mans” (Dau, 2014). Ha realitzat la seua investigació de postdoctorat a la Universitat Humboldt de Berlín a Alemanya per aprofundir el diàleg entre la noció teològica de persona i les nocions de subjectivació de certes antropologies contemporànies (ex. Lacan, Zizek, Boyarin).

Salutació de Teresa Forcades

“El meu desig i la meva pregària tant per a la teua, visitant desconeguda, com per a la meua mateixa, és que, com diu sant Benet, siguem sempre conscients de la presència de Déu a la nostra vida (regla de sant Benet, capítol 7, primer graó de la humilitat); Déu és amb nosaltres, no per controlar-nos, ni per jutjar-nos, ni per condemnar-nos; Déu és amb nosaltres perquè li agradem, perquè li agrada estar amb nosaltres i que el tinguem en compte, li agrada que li fem cas, que ens adonem del seu amor i de la seva fidelitat envers nosaltres; Déu cerca la nostra reciprocitat lliure i amorosa.

“Déu ens coneix i confia en cadascuna de nosaltres: creu que tots sense excepció tenim la capacitat de ser en el nostre món testimonis de l’Amor i la Llibertat que ens vénen de Déu; treballar des de la pròpia vulnerabilitat per la justícia social no és cosa fàcil, però el seu ajut per a aquesta tasca no ens fallarà mai.”

Gna. Teresa

Monestir de Sant Benet de Montserrat. Extret de la pàgina web oficial de Teresa Forcades

Comparteix

Icona de pantalla completa