Bauzá deixa el 3/24 i C33 sense senyal a les Illes

El govern popular no ha volgut seguir l'alternativa tècnica proposada per l'OCB per mantenir els canals. L'entitat ha convocat una concentració dijous


Racó Català.

Fa sis mesos que l'Obra Cultural Balear (OCB) va advertir que les Illes podrien perdre alguns dels canals de Televisió de Catalunya. Com va passar amb les prediccions de Cassandra a Troia, avui el 3/24 i el Canal 33 han desaparegut de l'espai audiovisual de les Illes. No es tracta, però, d'una desaparició inevitable, insalvable per "motius tècnics", sinó més aviat una "voluntat política" de fer desaparèixer aquests dos canals, com ha denunciat l'Obra Cultural.

Les solucions tècniques per salvar 3/24 i C33

Fa un any, el govern espanyol va anunciar que les comunitats autònomes haurien de cedir un dels dos múltiplex dels quals disposaven als serveis de telefonia mòbil de quarta generació. A les Illes, el múltiplex afectat era el que ocupaven IB3 i IB3 HD. Per salvar els canals, el govern de Bauzá va decidir moure IB3 i IB3 HD a l'altre múltiplex que tenien i canviar els canals que l'ocupaven, al múltiplex que desapareixeria l'1 d'abril de 2015. Casualment o no, els canals que començaven a tenir els dies comptats eren els de la televisió pública catalana.

L'opció escollida per Bauzá no era l'única possible, tal i com es demostra en l'informe que l'OCB va presentar a l'octubre de l'any passat. El text oferia al govern una opció més plausible per no perdre cap canal: “N'hi hauria prou de fer passar alguns dels senyals televisius pels múltiplexs insulars actualment desocupats, mitjançant un acord amb els Consells”. És a dir, es tractava de deixar els canals de TVC on estaven i passar IB3 i IB3 HD als múltiplex propietat dels quatre consells insulars. A més de tenir-hi espai de sobres, el canvi permetria fer desconnexions territorials a la cadena pública de les Illes.

José Ramón Bauzá s'ha fet el suec a la proposta i hui, tal i com estava sentenciat, les Illes han perdut dos canals més en català.

Legislatura negra per al català als mitjans

L'acció del govern balear és la culminació d'una legislatura negra per als mitjans de comunicació en català. El govern popular va començar amb el tancament de Ràdio Televisió de Mallorca i va continuar amb la desaparició del català a les sèries i pel·lícules de producció aliena d’IB3.

"Gràcies al Govern Bauzá, els ciutadans d’aquestes illes poden continuar accedint, a partir de hui, a tot tipus de continguts audiovisuals en qualsevol llengua, fins i tot de canals de dubtosa qualitat, però es veuen privats de prop de la meitat de la programació en l’idioma propi de les Balears", diuen des de l'OCB. No n'hi ha per menys, aquesta és l'oferta televisiva a les Illes segons la llengua:
 • En castellà: Boing, Energy, Gol, Telecinco, Cuatro, FDF, Divinity, Intereconomía, Lux, Outlet, 13TV, Discovery Max, Disney Channel, Paramount, Antena 3, La Sexta, Neox, Nova, La 1, TDP, La 2, 24H, Clan.
 • En castella i català: IB3, Canal 4.
 • En català: TV3CAT (que no és l'emissió convencional de TV3, sinó el senyal internacional).

Concentració de rebuig

L'Obra Cultural exigeix, encara una rectificació al govern, "tot i considerar-ho difícil vista la trajectòria d’aquesta legislatura". Per això, ha convocat la ciutadania a una concentració aquest dijous, 2 d’abril, a les 12.00 hores, davant del Consolat de Mar per protestar contra el tancament d'aquests canals sota el lema "Per la lliure elecció de llengua, volem veure el 3/24 i el Super 3/33".
 
 

Comentaris

Via fora Alzira (Ribera Alta) PV
4.

No tenim res a fer amb ells, ho porten en la sang i sols volen per l´article 33 que passem tots pel forat però el d´ells. Reitere que tant els germans del Principat com Ses Illes i nosaltres, quan més prompte ens anem d´ells millor. Crec que la diferència seria impressionant en tots els sentits. Provar no costaria res perquè pitjor és impossible de com estem.

 • 7
 • 0
Josep Cullera
3.

Una prova més que demostra que Espanya ( en aquest cas el PP ) porta més de 300 anys volent exterminar ( explícita o implicitament ) la nostra llengua.

 • 12
 • 0
Alexandre Pineda Fortuny
2.

EL PP. TÉ POR DE LES ELECCIONS, TANT DE BO LI ESCLATIN ALS PEUS, I ELS RELEGIN PER SEMPRE MÉS A L'OPOSICIÓ després del TIL, i tota mena de persecucions polítiques del català, a les BALEARS, i quatre segles generant odi, contra la llengua. NO HI HA RES QUE ENS ESCANDALITZI, SÓN PRACTICANTS DEL GENOCIDI LINGÜÍSTIC, que a voltes l'han fet armat., per intimidar els esperits i crear un imaginari col·lectiu que afavoris el nacionalisme espanyol, (abans castellà)l.

 • 14
 • 0
Alexandre Pineda Fortuny
1.

EL PP. TÉ POR DE LES ELECCIONS, TANT DE BO LI ESCLATIN ALS PEUS, I ELS RELEGIN PER SEMPRE MÉS A L'OPOSICIÓ després del TIL, i tota mena de persecucions polítiques del català, a les BALEARS, i quatre segles generant odi, contra la llengua. NO HI HA RES QUE ENS ESCANDALITZI, SÓN PRACTICANTS DEL GENOCIDI LINGÜÍSTIC, que a voltes l'han fet armat., per intimidar els esperits i crear un imaginari col·lectiu que afavoris el nacionalisme espanyol, (abans castellà)l.

 • 13
 • 0

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat