Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York

Un doble documental de Juli Esteve analitza l’èxode del 1.500 valencians de la Marina i la Safor que decidiren emigrar a principis del segle XX al Canadà i Estats Units fugint de la misèria per buscar pa i futur a la Terra Promesa
4 abril 2015 01:00h

RedactaVeu / València.

Amb guió i direcció del periodista valencià Juli Esteve, el documental d'Info TV ‘Del Montgó a Manhattan, Valencians a Nova York’  aborda l’èxode que entre 1906 i 1920 protagonitzaren vora 15.000 valencians, sobretot de la Marina Alta i la Safor i també de les comarques veïnes i d’altres municipis més allunyats, cap a Canadà i Estats Units.
 

Es tracta de valencians que fugien de la misèria i dels abusos, als quals, “per buscar el pa i el futur que ací no tenien no els va importar travessar l’Atlàntic i arribar a uns països de llengua estranya i cultura diferent”.

Molts d’aquests valencianes que decidiren buscar-se un nou futur en la ‘terra promesa’ van aconseguir el seu objectiu i quan van tornar, ho van fer amb els diners suficients per comprar una casa i les terres que necessitaven per sentir-se més lliures. Tanmateix, molts altres, però, es van topar el 1921, acabats d’arribar, contra una crisi econòmica que els va deixar sense faena, els va fer patir fam i els va obligar a tornar a casa sense un duro en la butxaca.
 
 
Eixe és a grans traços el contingut de ‘Cap a la terra promesa’ (103 minuts) i ‘Adéu, Amèrica’ (54 minuts), els dos primers documentals de la sèrie Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York. Estan disponibles en versió original i també amb subtítols en anglés, en castellà i en valencià per a persones sordes, en aquest enllaç.
  
 

 
next