Diari La Veu del País Valencià
Descarten víctimes per la solsida de Cortes de Pallars
RedactaVeu / Europa Press / València

Així ho ha indicat aquest dimarts el delegat del Govern al País Valencià, Serafín Castellano, qui ha destacat la coordinació entre tots els serveis, d’emergència, seguretat i sanitaris, “des de les primeres hores” després de produir-se els despreniments.

Castellano ha realitzat aquestes declaracions després de la visita que ha realitzat a les instal•lacions de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) a València, preguntat per aquest incident. Igualment, ha ressaltat que “afortunadament” no hi ha hagut persones atrapades per la solsida i que no s’han produït danys personals.

La carretera CV-428 va patir aquest cap de setmana despreniments en altres punts, també a Cortes de Pallars, que van obligar a tancar la via. Aquests trams es van reobrir ahir dilluns a la vesprada al trànsit després que les brigades corresponents netejaren l’entorn.

“Hi ha hagut coordinació entre totes les administracions públiques, com no pot ser d’una altra manera, aplicant els plans d’emergència existents”, ha assenyalat el delegat del Govern respecte a la sulsida d’ahir dilluns. Castellano ha explicat que “el primer” que es va fer, “des d’un principi”, va ser “veure si com a conseqüència del despreniment hi havia persones soterrades”, la qual cosa “afortunadament s’ha descartat”. De la mateixa manera, ha comentat que es va comprovar si hi havia personal de la central elèctrica afectat i ha ressaltat que tampoc va ser així. Després d’açò, ha detallat que els treballs que es duen a terme en l’entorn “es centren ara en la reobertura de la carretera”, amb la finalitat de “buidar la carretera i assegurar la zona” per a evitar “qualsevol tipus de despreniment”.

El delegat del Govern, que ha reiterat que “s’ha treballat des de les primeres hores de manera coordinada”, ha manifestat que les labors que s’estan realitzant “van a bon ritme”.

Un helicòpter de la Generalitat Valenciana i una Brigada d’Emergència s’han traslladat aquest matí fins a Cortes de Pallars on ahir es va produir un despreniment de pedres que va afectar el túnel de la central elèctrica d’Iberdrola. El despreniment va sorprendre 141 operaris d’Iberdrola a l’interior del túnel d’accés a la central.

Per la seua banda, l’Ajuntament de Cortes de Pallars ha organitzat les eixides del poble per camins forestals després dels despreniments registrats aquest dilluns en la muntanya i que obnligaren a tallar la CV-428, segons ha informat l’alcalde del municipi, Alberto Enrique Sáez.

Segons fonts del Consorci de Bombers de la Diputació, l’avís del succés es va rebre a les 20.02 hores i es va localitzar en les proximitats de la carretera comarcal CV-428, que discorre molt pròxima a una central elèctrica d’Iberdrola sobre el riu Xúquer. En el moment en què es va produir l’enfonsament hi havia 141 operaris treballant a l’interior del túnel, l’entrada principal al qual ha quedat parcialment taponada pel despreniment de terres. Després del corriment, els operaris van poder eixir del túnel per diferents accessos auxiliars i fer recompte de personal i comprovar que no faltava ningú.

Fins a les 4 de la matinada, es desconeixia si hi havia alguna víctima o afectat pel despreniment a títol particular ja que el mateix va afectar també la carretera d’accés a Cortes de Pallars, per on, en el moment del sinistre, podria circular algun vianant o vehicle, la qual cosa ha quedat descartada. A les 01.45 minuts d’aquest dimarts la unitat de rescat de l’ONG IAE es va retirar de la zona a causa del risc existent per la presència de cablejat elèctric.

Segons fonts d’Iberdrola, només el vigilant del recinte va resultar ferit lleu. La solsida ha destruït quasi un centenar de metres de carretera, bloquejat l’accés a la galeria subterrània on es troba la central i provocat seriosos desperfectes en una de les línies d’alta tensió que ixen del complex hidroelèctric.

Fonts d’Iberdrola han indicat que el despreniment es va produir en el camí d’accés a la central elèctrica, no a l’interior del túnel, i que no ha afectat les instal·lacions, i que només el vigilant del recinte va resultar ferit lleu. La central elèctrica, segons les mateixes fonts, no està en funcionament aquest dimarts “per prudència”, a l’espera que duguen a terme les comprovacions oportunes. Fins al moment, es desconeixen les causes del despreniment.

Comparteix

Icona de pantalla completa