Diari La Veu del País Valencià
El BarnaSants clausurarà un concert a Alcoi creat per la filla d’Ovidi Montllor
ACN / Barcelona

Durant el mes d’abril, tindran lloc els darrers concerts del BarnaSants a diversos indrets del País Valencià. Pau Vallvé tocarà a Ontinyent el dia 9 on presentarà el seu tercer disc ‘Pels dies bons’; Quico Pi de la Serra ho farà el dia següent a Vila-real acompanyat per Amadeu Casas a la guitarra i Joan Pau Cumellas a l’harmònica i Kiko Veneno oferirà un recital al Teatre Calderón a Alcoi dissabte 12. Un recital de dues hores amb el títol ‘+ solo que la una’, i que tocarà sense músics.

A més a més, hi haurà quatre actes a l’Alcoi dedicats a reivindicar la figura de l’Ovidi. El primer és la projecció del documental ‘Ovidi per Ovidi’ el 8 d’abril; el dia següent, tindrà lloc la presentació del llibre ‘Ovidi, un obrer de la paraula’, de Joan Tormo. L’acte comptarà amb la presència de Paco Muñoz, Feliu Ventura, Jordi Gil, Xavi Sarrià, Pau Miquel Soler, Batà, Pep Cortés, Juli Cantó i Neus Agulló.

‘El(s) poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar’

Posteriorment se celebraran dos concerts al voltant de la figura del cantautor que clausuraran definitivament el festival: el concert ‘Ovidi Simfònic. Perquè vull!’, el dia 12, amb versions de les cançons d’Ovidi per a banda i ‘El(s) poeta Ovidi. Poesia no vol dir somiar’, un espectacle, que tindrà lloc el dia 14, creat per la seua filla Jana Montllor. L’espectacle indaga sobre el vessant poètic d’Ovidi Montllor amb Eduard Fernández, Eduard Iniesta i Llúcia Vives. Un recorregut per aquesta faceta del músic a partir d’una selecció de textos fetes per Jordi Tormo i Jana Montllor. Jana Montllor ha explicat que l’espectacle “vol tocar aquesta qüestió de l’Ovidi poeta, a través de les cançons conegudes enteses com a poesia”. Així mateix, ha indicat que també hi ha poesies inèdites que es troben al llibre de Jordi Tormo.

Eduard Iniesta, Pere Camps i Jana Montllor.

Camps ha destacat que estan a la recta final que té “un gran contingut polític” perquè es clausura al País Valencià passant per Mallorca a la nova seu de Petra. En aquest context, ha assegurat que el BarnaSants “està dins de la normalitat. És un projecte cultural que es fa a espais petits, que defensa amb la seua programació la pluralitat i que estiga representat els grans punts de referència i les veus emergents, i els nous treballs” de músics. “El més positiu i revolucionari és dir que el BarnaSants està consolidat dins d’una normalitat”. Camps ha reiterat que volen consolidar el BarnaSants com “el gran festival real dels Països Catalans”. Ha apuntat que és una de les tasques marcades de cara l’edició 25a.

15.000 assistents

Camps ha destacat que aquesta edició es trobaran sobre els 15.000 assistents, xifra similar a la de l’any anterior, i ha ressaltat que s’han mantingut les noves seus incorporades l’any passat, Alcoi, Gelida, Terrassa, i que s’han ampliat. Aquest any l’edició ha posat el seu focus al País Valencià, que ha agafat un gran protagonisme amb noves seus: Ontinyent, Vila-real, València i Alcoi se sumen a Petra (Mallorca).

La 20a edició del BarnaSants ha programat noms importants de l’escena d’autor dels Països Catalans com Anna Roig, Adrià Puntí, Marc Parrot, Quico Pi de la Serra, Cesk Freixas, Marina Rossell, El Niño de la Hipoteca, Sanjosex, Sílvia Comes, Joan Dausà, Roger Mas, Xavier Baró, Verdcel, Maria del Mar Bonet, Feliu Ventura, Gerard Quintana amb Xarim Aresté, Joan Isaac i Pau Alabajos.

Premis honorífics del certamen

Camps ha donat també a conèixer els dos premis honorífics del certamen. El primer és el Premi a l’Activisme Cultural, que l’organització atorga a Josep Lluís Marcè, programador de les sales de l’Hospitalet. Pel que fa al Premi a la Trajectòria, el guardó ha estat per a la cantautora Maria del Mar Bonet.

El proper dimarts, 13 d’abril, s’anunciarà el premi al millor concert de la Secció Oficial, ja que fins el dia 12 hi ha concerts programats que entren dins d’aquesta categoria. Hi opten un total de 22 concerts, entre els quals hi ha noms com Ángel Petisme, Rafa Xambo, Kiko Veneno i Martín Buscaglia, VerdCel, Rosa Luxemburg, Jorge Tylki, Víctor Salvatti, Jordi Montáñez o Meritxell Gené.

El BarnaSants 2016 reivindicarà el laïcisme i les jotes

Per altra banda, Camps ha anunciat que el pròxim any el BarnaSants reivindicarà el laïcisme com a element clau. “Estic molt preocupat pel fonamentalisme religiós”, ha dit, al temps que ha apuntat que la religió “es caracteritza per ser monoteistes, per portar el germen de l’absolutisme, ser antidemocràtiques i patriarcals”. Així mateix, ha reconegut que ho estan encara estudiant. Camps també ha anunciat que vol reivindicar en el primer concert de la pròxima edició del 2016 la jota com una cançó d’autor “fantàstica. Vull que fem un concert sobre diferents temes” amb contingut social.

Així mateix, Camps ha explicat que BarnaSants Madrid s’ajornarà a l’edició del 2016 per “un problema econòmic”. El director del certamen ha destacat que prefereix esperar per fer-ho amb les millors condicions.

Comparteix

Icona de pantalla completa