Diari La Veu del País Valencià
Un Guillem Agulló en cada racó del País Valencià

L. Part / València / Burjassot

Vint-i-dos anys després de la tragèdia, i la memòria del jove de Burjassot a qui una navallada al mateix cor va truncar la seua prometedora carrera de nadador i el seu nacionalisme amb el País Valencià, continua més viva que mai.

Aquesta nit, quan només resten unes hores del 22é aniversari de l’assassinat perpetrat a Montanejos quan Agulló gaudia d’una acampada junt a uns amics, un grup de persones de totes les edats han volgut concentrar-se a Burjassot per honrar la memòria i els ideals polítics d’un Guillem Agulló que havia sigut preseleccionat per a les Olimpíades de Barcelona 92 i que eixa fatídica matinada lluïa un braçalet que li havia cosit sa mare amb la inscripció ‘Nazis no’.

L’assassí d’Agulló, qui tal i com es sabria després estava amenaçat de mort per l’extrema dreta, va ser condemnat a 14 anys de presó per homicidi – els altres quatre acusats van ser absolts – després que els seues advocats emmascararen la tragèdia com una baralla entre joves. Catorze anys que quedaren reduïts a tan sols 4 per bon comportament. I això que l’agressor i els seus companys feixistes abandonaren el cos d’Agulló cantant el ‘Cara al sol’. I això que tot fa indicar que els agressors havien sigut avisats de la presència de Guillem a Montanejos. Sobren paraules. Creix la indignació.

Pedro Cuevas ‘El Ventosa’, l’únic condemnat, es presentà el 2007 en les llistes per Xiva d’Alianza Nacional (AN). Abans va ser detingut en 2005 en l’anomenada Operació Panzer en què es va desmantellar una xarxa neonazi que propugnava l’odi contra els immigrants i homosexuals i dins la qual els Cossos de seguretat trobaren en l’habitatge de Cuevas del barri valencià de Benicalap símbols nazis, banderes, esvàstiques i munició. L’absolució suposava una nova galtada que feia crèixer la impotència.

@CS_Terra

L’últim episodi d’aquesta cadena de revessos per a la família d’Agulló es va produir el passat 9 d’octubre. L’escenari: els actes institucionals celebrats a València amb motiu de la diada nacional on els feixistes i grups ultres participants proferiren crits i càntics feixistes com el Sieg Heil -victòria eterna, en alemany-, un crit o proclama d’autoafirmació utilitzat durant l’Alemanya nazi que actualment en Alemanya suposa la immediata detenció-, contra simpatitzants de la coalición nacionalista i altres d’esquerres, i feren burla i proferiren insults a Guillem Agulló, a més d’exhibir símbols nazis i anticonstitucionals i antidemocràtics amb la absoluta permissivitat de les autoritats i la quasi completa passivitat policial. Delictes d’odi, que no es toleren en cap lloc d’Europa.

@AntifeixistesPV

Els grups de l’oposició mostraren, sense èxit, el seu rebuig i exigiren explicacions, mentre els pares del jove assassinat, Carme Salvador i Guillem Agulló, van publicar una emotiva carta “sobre els insults al seu fill”. La resposta a la pregunta proferida pels ultres durant la processó cívica no pot ser més clara i contundent: “Guillem i els seus amics estan on hi ha gent lluitant contra la discriminació, ja siga racial, de gènere, laboral, lingüística… I també per la justícia social, pels drets humans, en contra de la pobresa, dels desnonaments, de l’atur, de l’homofòbia… Guillem està, en cadascuna de les persones honrades que estimen el seu país, la seua llengua, la seua cultura, la seua música, la seua gent. Està en cada racó del seu País, que amb tota l’alegria del món, aspira a la seua llibertat”.

La carta de Carme i Guillem anunciava que “açò no canviarà mentre no fem fora el PP, perquè són còmplices necessaris perquè seguisquen impunes. Nosaltres sabem que no els passarà res, i ells també ho saben”.

@AntifesixistesPV

Guillem està aquest divendres dins de la gent que s’ha concentrat a Burjassot convocats per l’Associació Cultural Bassot. I també en tots i cadascun dels membres de l’equip de la Veu del País Valencià, que ha denunciat davant la Fiscalia aquestos lamentables fets impropis d’un Estat de Dret contra els que, estem convençuts, Guillem també s’haguera revelat. Guillem està en tots i cadascun dels ciutadans i ciutadanes del País Valencià que el pròxim 25 de maig exerciran el seu dret per tal de posar fi a dues dècades negres per al poble valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa