Diari La Veu del País Valencià
Xaló espera milers de persones al Xalónia el cap de setmana
RedactaVeu / Xaló

S’ha fet pública l’ambiciosa proposta Xalónia 2015, entesa com un element de promoció del municipi, i que pretén ser una gran expositor de tots aquells elements que identifiquen Xaló i els pobles de la Marina Alta: cultura, gastronomia, paratges naturals i comerç tradicional. A més, Xalónia acull també la 30a edició de la Trobada d’Escoles en Valencià que enguany porten el lema ‘L’escola que volem’.

“Volem explicar que som un poble amb una gran i variada oferta, som la porta a l’interior de la comarca, a les seues tradicions i els seus paratges i estem a pocs minuts de les millors platges. El missatge és molt clar: volem créixer a partir d’allò que ens defineix i volem compartir-ho amb la resta de pobles de la nostra encantadora comarca”. Així ha definit el marc en què se celebra la quarta edició de Xalónia el regidor de comerç de l’Ajuntament de Xaló, Gerard Fullana.

Fullana ha destacat que “Xalónia és possible gràcies als ciutadans de Xaló, als seus comerciants, a la gent jove de les comissions de festes, a les associacions locals… són persones que han decidit posar el seu temps a disposició de l’interés general de tots els xaloners i això té un valor extraordinari”. Fullana ha destacat que “l’objectiu de Xalónia és a curt termini una acció de revitalització econòmica i turística, però el gran objectiu és avançar en la potenciació de la marca Xaló com a complement turístic amb valor afegit al turisme de sol i platja, volem visualitzar-nos com a part important de la mediterraneïtat de la nostra comarca”.

Enguany les ubicacions canvien, i es concentrarà tota l’activitat en la plaça major, i el c/ Església i la Verge, encara que el concert tindrà lloc a l’esplanada del centre social.

Xalónia té quatre pilars fonamentals, a més de la Trobada d’Escoles en Valencià: la festa del vi i la picaeta, el festival de música, la fira del comerç i l’artesania i el mercat de la terra.

Festa del vi i la picaeta:

El vi és un element essencial de la història de Xaló, com també ho és la gastronomia local. Els cellers, carnisseries i altres locals de restauració organitzen la IV Festa del Vi i de la Picaeta de Xaló. La festa consistirà en la instal·lació de carpes on per només un euro es podran consumir elements gastronòmics tradicionals de Xaló i vi de les bodegues i cooperatives de la Vall de Pop. El nombre de parades s’ha multiplicat en l’edició d’enguany, i ja en són 30. Al 2015, destacats cellers que traspassen l’àmbit comarcal hi estaran presents, oferint els seus productes i diferents activitats vinculades.

Trobada d’Escoles en Valencià:30 anys de Trobades a Xaló

La gran festa de les escoles valencianes que preveu superar els 10.000 assistents diumenge. Amb cercavila, més de 60 tallers infantils, programació lúdica per als xiquets i xiquetes, festival de la cançó i un gran fi de festa amb Pep Gimeno el Botifarra. Una Trobada molt especial ja que es compleixen 30 anys de la primera Trobada d’Escoles en Valencià a la Xara.

Fira Xaló obert: comerç tradicional, artesania i fira infantil

El diumenge a partir de les 10 h es podrà gaudir d’una completa fira de comerç tradicional, artesania, jocs infantils, programació cultural, activitats esportives, exhibicions, exposicions, espai del llibre… i molt més. La tradicional fira de Xaló multiplica la seua programació i oferta de parades.

Mercat de la terra:

Xalónia va inaugurar l’any 2013 el Mercat de la Terra, un mercat centrat en l’agricultura ecològica i en productes tradicionals de la terra. El projecte, pioner al País Valencià, s’ha dut a terme cada primer dissabte de mes durant dos anys i ha estat una de les gran sensacions turístiques de Xaló.

Festival de música Xalónia-Concert especial 30 anys de Trobades

El festival de música marca el ritme de les nits de Xalónia. Si l’any passat es van superar els 1.500 assistents, enguany es preveu arribar als 2.000 ja que presentem un cartell de primera línia: La Gossa Sorda, Oques Grasses, El Diluvi i Atupa. El grup de Pego La Gossa Sorda obri la seua gira 2015 a Xaló, mentre que els catalans Oques Grasses són un dels grans grups del moment a Catalunya. El Diluvi estrena a Xaló també el seu nou disc. L’entrada del concert són 7 euros anticipada i 10 en taquilla. Les entrades es poden comprar per Internet a xalonia.org.

Comparteix

Icona de pantalla completa