Diari La Veu del País Valencià
La UPV participa en un projecte de seguiment via satèl·lit de tortugues en perill d’extinció
RedactaVeu / València

El Campus de Gandia participa en un projecte de marcat i seguiment via satèl·lit de tortugues careta, espècie en perill d’extinció

El marcat es realitza amb transmissors per satèl·lit per a realitzar un seguiment dels seus moviments després de la seua solta en el mar. El primer exemplar alliberat va ser Lola, un exemplar juvenil que nada en llibertat des del passat 25 de març en el Mediterrani al costat de dues companyes d’espècie, després de recuperar-se en l’ARCA del Mar del Oceanogràfic de València i en l’Aquari de Sevilla.

Des de la seua solta a la platja de Torrevella – en un acte en col·laboració amb l’Ajuntament de la localitat -, qualsevol interessat pot conèixer la ruta que segueix Lola en el seu viatge pel Mediterrani a través de la web www.gandia.upv.es/investigacion (en Twitter, la seua etiqueta és #tortugalola).

Solta de huit tortugues careta durant 2015

Lola és la primera de les nou tortugues que es marcaran i soltaran durant 2015, dins d’un projecte que pretén conèixer els hàbits d’aquesta espècie en edat més primerenca, durant els coneguts com a ‘anys perduts’. Saber quin és el comportament de les tortugues, les zones que recorren i on es concentren és clau per a protegir aquest animal, en greu perill d’extinció.

El marcatge electrònic de la tortuga Lola està servint com a experiment pilot per al posterior marcat de les restants huit tortugues careta, infantils, nascudes l’any passat al País Valencià, i que se soltaran a la fi d’estiu. A més, el viatge de Lola servirà per a valorar l’èxit del seu retorn al seu hàbitat natural i l’estudi dels seus moviments.

Ruta de la tortuga Lola.

Plaques de 26 grams alimentades per plaques solars

Segons apunta Eduardo Belda, investigador del campus de Gandia UPV, on és professor del Grau en Ciències Ambientals, el marcatge electrònic de tortugues marines infantils és un repte: “En el Campus de Gandia, tenim molta experiència en marcat d’aus i espècies marines com les tonyines, però és la primera vegada que marquem tortugues. Les marques que instal·lem pesen tan sols 26 grams i estan alimentades amb plaques solars. Açò ens permetrà estudiar per primera vegada quines són les rutes de dispersió i l’hàbitat usat per les tortugues babaus nascudes en les nostres costes. Aquesta espècie no nidifica de forma habitual a Espanya, on es coneixen tan sols sis postes en els últims dos-cents anys. Per açò, es tracta d’una oportunitat única”.

El professor Belda, amb una de les plaques. Foto:UPV

Belda considera que, probablement, les tortugues es desplaçaran seguint els principals corrents marins que trobem en aquesta àrea del Mediterrani, i tendiran a concentrar-se en llocs amb elevada disponibilitat del seu aliment, probablement condicionades per les característiques oceàniques en dites zones.

Aquestes tortugues poden ser molt longeves i viure fins a 60 anys. “Si sabem on estan habitualment, quins recorreguts fan, es poden establir estratègies de gestió per a reduir la seua mortalitat accidental en pesqueres, és a dir, disminuir la captura accidental i la mort dels exemplars en elles”, apunten els investigadors.

Podeu seguir la ruta de la tortuga Lola en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa