Diari La Veu del País Valencià
La UV prepara un estudi per a recuperar la indústria del tèxtil a la Vall d’Albaida
RedactaVeu / València

La investigadora principal de l’estudi és la professora del Departament de Direcció d’Empreses i investigadora de IUDESCOOP Vanessa Campos i Climent, doctora en Economia Social. L’estudi es realitzarà al llarg de l’any 2015 i pretén recuperar una part del teixit industrial valencià i generar ocupació estable i de qualitat mitjançant la creació d’empreses de l’economia social i cooperativa.

L’Ajuntament d’Ontinyent i la Universitat de València han acordat posar en marxa l’estudi, que servirà per proposar estratègies de viabilitat a les xicotetes empreses tèxtils de la zona i que es desenvoluparà durant el present any sobre un univers de més de 150 empreses vinculades al sector tèxtil a Ontinyent. L’estudi comptarà amb la participació de 25 investigadors i traslladarà els seus resultats a les empreses que decidisquen participar en el projecte. El regidor d’Hisenda, Joan Gilabert, ha assenyalat que aquesta iniciativa suposa “una nova eina per posar en valor la indústria com a pilar bàsic de l’economia local, perquè a l’Ajuntament no tenim experts per posar en marxa una iniciativa com aquesta, que sense dubte pot ser de molta utilitat per a les empreses”. “Tot i que diversifiquem amb altres sectors, la indústria ha de seguir sent el principal motor de l’economia local”, ha destacat.

Vanessa Campos ha explicat que el que es vol fer és “un diagnòstic estratègic, un treball de camp que ens servisca per avaluar la viabilitat d’un pla d’acció que transforme les xicotetes empreses en cooperatives o societats laborals com a part de la solució als problemes econòmics i de desocupació a la zona”. Campos ha assenyalat que aquest sistema “fomenta el repartiment igualitari dels beneficis, el que genera també més activitat induïda sobre el territori, que pot beneficiar també altres sectors com el comerç local”. Treballar en aquesta línia, ha destacat, “pot servir també per evitar el camí cap a la deslocalització, tot i que estudiarem quines són les millors solucions i les més adients”.

El director de IUDESCOOP, Joan Ramón Sanchis, ha recordat per la seua banda que “la mateixa Unió Europea està apostant per la innovació social com a eina per reactivar el teixit industrial, principalment entre les xicotetes empreses, que poden trobar en l’economia cooperativa un model adequat per a ser més viables”. Un model de producció, ha afegit, “que a més a més aposta per la innovació, el disseny o el valor afegit com a valors, enlloc de pels salaris baixos o la reducció de costos laborals”.

Comparteix

Icona de pantalla completa