Diari La Veu del País Valencià
Morella, ‘Festa per la Llengua’

RedactaVeu / Morella.

D’aquesta manera, el cap de setmana es convertirà en una gran trobada amb desenes d’activitats, que serviran per reivindicar la importància de l’ús del valencià. Per a l’organització d’aquests actes, s’ha necessitat de la implicació de nombroses associacions i col·lectius de la localitat, de la comarca dels Ports i d’altres territoris propers.

El primer edil morellà assenyalava que “el calendari d’activitats és amplíssim i servirà per reivindicar l’ús del valencià i les escoles rurals, per a realitzar una gran festa comarcal i per organitzar un gran cap de setmana d’actes, especialment, relacionats amb la cultura i l’educació”.

Per això, Ripollés ha agraït tot el treball que han realitzat les AMPAs, tant del col·legi Mare de Déu de Vallivana com l’IES Els Ports, així com la implicació i col·laboració de nombrosos col·lectius de la localitat.

Per la seua banda, Badenes va agrair la col·laboració i implicació de l’Ajuntament de Morella en l’organització d’aquestes activitats i va reivindicar l’ús del valencià i un altre model d’escola pública.

Programa d’activitats

El divendres 24 d’abril s’han organitzat noves pel·lícules del cicle de cinema en valencià, aquesta vegada dirigit als alumnes de primària i secundària. Aquesta jornada també es disputa la primera etapa de la clàssica Vila-real-Morella, que arribarà a la localitat dels Ports a la vesprada i tornarà al punt de partida al dia següent, en el que serà la segona etapa. A les 20 hores, s’inaugurarà l’exposició “Carles Salvador i el Seu temps. Els escriptors valencians: memòria i modernitat “, i a continuació tindrà lloc la taula rodona “La llengua als Ports, al Matarranya i a les Terres de l’Ebre”.

Dissabte, l’Aplec de Cinctorres ha organitzat una marxa senderista per Morella, que finalitzarà al Jardí dels Poetes amb la celebració d’un acte en record de Carles Salvador. A la vesprada, actuació de “Trobadorets”, acte de lliurament dels premis del concurs de Microrelats Sergio Beser i obra de teatre a càrrec de “Lletraferits i Comediants”.

Diumenge serà el dia central d’aquesta celebració. Així, a primera hora es muntaran tallers i paradetes. En aquesta jornada tindran lloc diferents cercaviles, a càrrec de les associacions musicals de Morella, com són els Gaiteros, l’Associació Musical Mestre Candel, Perkutada Morella i la Rondalla. També hi haurà una cercavila amb els cabuts i gegants. Durant el matí, hi haurà activitats i actuacions, com les de l’Escola de Música de Morella, música i literatura dels alumnes de l’IES, presentació del projecte “L’interior” de la Rabera Eclèctica i visita a la seua exposició o una exhibició de pilates a càrrec de l’entrenadora Lola Vinyals. També hi haurà una visita guiada a Morella o el lliurament de premis del concurs de la imatge d’aquesta trobada. Finalment, a la vesprada, tindrà lloc la cloenda amb un espectacle de “Samarucs”.

Comparteix

Icona de pantalla completa