Diari La Veu del País Valencià
Podemos defensa una televisió pública ‘valenciana, independent, de qualitat i en valencià’

RedactaVeu / València.

La desastrosa gestió de la Radiotelevisió Valenciana va provocar el seu tancament amb un deute acumulat de més de 1.000 milions, l’acomiadament dels treballadors i un “cost social, humà i de prestigi per a la Comunitat Valenciana”, va afirmar Antonio Montiel, candidat de Podemos a la Presidència de la Generalitat en el debat amb representants dels partits celebrat en el XIII Congrés de Comunicació Local de la Universitat Jaume I (ComLoc2015). Montiel va advocar per refondre la televisió pública sota les premisses que siga “valenciana, independent, de qualitat i en valencià”. Per a açò cal crear un marc regulador que impedisca que estiga “al servei d’uns o uns altres, perquè no tot és culpa del PP sinó que en època del PSPV també va haver-hi moments de menyspreu de les forces polítiques i de manipulació de les notícies”.

El model de televisió pública que defensa Podemos contempla no solament la no ingerència des del poder institucional en el treball dels periodistes, sinó la difusió de la informació que genere la ciutadania contrastada pels professionals. A més, s’ha de recuperar el funcionament efectiu del consell de redacció i la posada en funcionament d’un Consell Audiovisual, que vetlen per la qualitat dels continguts que es difonen i pel respecte a la dignitat de les persones, “especialment en temes d’igualtat de gènere, protecció a la infància i garanties de participació de les minories”, va assenyalar Antonio Montiel. Segona el candidat de Podemos, “aquest Consell Audiovisual ens ha d’equiparar amb tots els països del nostre entorn i no ha de ser només un òrgan consultiu buidat de competències.”

En termes similars es va expressar Lola Bañon, professora de periodisme de la Universitat de València i candidata autonòmica per Podemos, en la ponència que va presentar en el debat sobre “Els reptes del futur dels mitjans de comunicació de proximitat en l’era digital”. Bañón va defensar que “la digitalització en aquest temps de precarietat i crisi ofereix nous perills, però també i sobretot, noves oportunitats per al periodisme i els periodistes”.

En aquesta línia, va estimar que el consum d’informació s’efectua ja de forma diferent, especialment entre les noves generacions: ara l’espectador es converteix també en font de continguts i açò està configurant unes noves regles per a la interacció entre tots els actors digitals, i per tant noves expectatives. La proposta passa per restaurar i enfortir el sistema públic audiovisual i fer-ho amb la confluència de les plataformes digitals en un gran sistema comunicatiu: açò és molt important per al teixit comunicatiu, social i cultural, ja que les xarxes estan constituint grups d’afinitats on es desenvolupa el pensament de clan i una societat democràtica requereix el desenvolupament i promoció de valors conjunts, on es gestionen les diferències. Bañon va recordar que “més que mai, en època de digitalització, es requereix una radiotelevisió pública capaç de conjuminar diversitats i integrar col·lectius i ideologies en un projecte comú. I en aquest sentit, la Radiotelevisió Valenciana hauria de ser una entitat refosa on s’inserisquen plataformes digitals que permeten no solament el flux i incorporació de nous continguts sinó a més la incorporació de la participació ciutadana en la conformació de l’agenda. Una missió en la qual són imprescindibles els periodistes, que són els que situen en un context de narració informativa les dades que arriben de l’exterior i els qui a més són els responsables de processos professionals vitals en periodisme com la verificació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa