Diari La Veu del País Valencià
Trobada d’Alginet: Una riuada de defensa contra els atacs a l’escola en valencià

Xavier Pérez / Alginet.

Milers de persones s’han aplegat a Alginet per a reivindicar la nostra llengua en la XXX Trobada d’Escoles en valencià, una trobada festiva però també amb un desig de canvi al País Valencià. Els ciutadans del nostre país volen un canvi radical en les polítiques en general, però sobretot en allò que fa referència a l’escola pública i el valencià.

Enguany la coordinadora de la Ribera ha volgut celebrar el 30 aniversari de les trobades amb el lema ‘un riu de trobades’ amb el símbol del Xúquer.

El valencià, com el riu Xúquer, no s’ha considerat mai patrimoni de tots els valencians i valencianes, un patrimoni a conservar, a millorar i a difondre. Per contra, també la diversitat lingüística del nostre país, en altres parts d’Europa valorada com una riquesa social i cultural compartida, als despatxos del govern autonòmic “s’agafa com una amenaça a l’espanyolitat més estantissa i, en conseqüència, s’hi prenen decisions polítiques per fer boicot al creixement de la demanda d’escolarització en valencià”, segons Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera.

Jesús Boluda, alcalde d’Alginet, es mostrava “emocionat per les riuades de gent que estimen el valencià. Alginet és un poble que viu la nostra llengua i la nostra cultura, els col·legis del nostre poble impulsen el valencià, i per altra banda per a Alginet aquesta trobada és una reafirmació de sentiment i de reivindicació”. Hem de deixar ben clar als qui aspiren a governar-nos quin és el model educatiu que volem”.

Per la seua banda, Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, va remarcar la “importància dels 30 anys de trobades de la Ribera, una comarca que viu amb força no sols la defensa de l’escola i el valencià, sinó també la defensa de la seua identitat i el seu territori”. També va afegir que al nou govern “els tornarem a insistir en el model d’escola que volem i que és el lema de les trobades”.

En aquesta trobada també hi havia diversos representants polítics, con Miquel Soler, responsable d’Educació en l’executiva nacional del PSPV i ha declarat a La Veu que “s’ha de garantir el model plurilingüe, amb una defensa pública de l’escola pública i en valencià”. Per altra banda, Soler, ha reafirmat, “el compromís ferm de Ximo Puig de reobrir RTVV el 9 d’octubre”.

Més de 135 tallers han omplit els carrers en la Festa per la Llengua del Centres d’Ensenyament en Valencià que s’inicià amb la tradicional cercavila cívica. Els centres educatius d’Alginet han decorat una tela d’uns 60 metres on han plasmat els seus missatges i que simbolitza el riu Xúquer “i el Riu de Trobades que any rere any el forma més gent”.

La Trobada ha comptat amb dos entaulats a la plaça de la Constitució i al parc d’Enric Valor, on s’han representat contacontes i representacions teatrals. Exhibicions musicals i esportives (patinatge, petanca i raspall) arredoniren una jornada que es tancà amb l’actuació de Dani Miquel i els Mamemimomúsics.

Comparteix

Icona de pantalla completa