eldiario.es

El PP perdria la meitat dels seus escons en les Corts Valencianes, passant dels seus actuals 55 diputats a 28. És l’escenari que pronostica una enquesta d’intenció de Vot publicada aquest diumenge per El País. Però aquest daltabaix seria encara major a l’Ajuntament de València on Rita Barberá passaria de tenir els 20 regidors d’ara a tenir-ne 8. Enfront d’aquesta caiguda dels ‘populars’ destaca el creixement exponencial de Ciutadans que recull la major part de la sagnia del PP. Així, en les Corts debutaria amb 17 diputats (arribant a ser la tercera força més votada), i en el consistori empataria amb el PP amb 8.

Amb aquests resultats el PP està molt lluny de la majoria absoluta en ambdues institucions, i no li arribaria per mantenir-se ni amb un pacte amb ciutadans en les Corts, ja que sumarien 45 diputats, i la majoria la marquen els 50 escons. A València aquest pacte fregaria la majoria absoluta, però encara sumarien un regidor les forces progressistes.

Desglossats els números en les Corts s’adverteixen quatre partits que aglutinen la majoria dels vots: PP 28 escons (perd 27), PSPV 23 (perd 10), i debuten amb 17 parlamentaris cadascun Ciutadans i Podemos. Més lluny queden Compromís amb 9 (puja 3 escons) i EU amb 5 (manté els mateixos representants). UPyD tornaria a quedar-se fora de l’arc parlamentari.

Amb aquesta configuració els pactes seran inevitables per configurar el proper govern de la Generalitat. La suma PP-PSPV vindria justa per conformar una majoria absoluta (51 diputats); d’altra banda seria possible un govern quadripartit entre PSPV, Podemos, Compromís i EUPV, encara que amb peces recanviables amb Ciudadanos, que podria substituir Podemos o fins i tot la parella Compromís-EUPV.

Pel que fa a la ciutat de València la característica fonamental és l’atomització: cap partit arriba als 10 regidors. El PP aconsegueix 8 edils (en perd 12), Ciudadanos debuta empatant com a força més votada també amb 8, València en Comú -marca integrada per Podemos- s’alça com a tercera més votada amb 6, el PSPV cau a la quarta força amb 5 regidors (en perd 3), Compromís arriba als 4 edils (en puja 1) i EU es manté amb 5 regidors.

La ciutat de València manté d’aquesta manera un espectre més conservador en la seua composició que la situa a les portes de la majoria absoluta, però els partits progressistes, malgrat estar més fragmentats (4 forces en total) encara aconsegueixen per un regidor la majoria. Un possible pacte PP-PSPV seria inútil en aquest cas, el bipartidisme queda destrossat en el consistori valencià.

Notícia publicada a eldiario.es, Traducció La Veu del País Valencià

Comparteix

Icona de pantalla completa