Diari La Veu del País Valencià
FAPA-València sol·licita el Pla d’Acció de construcció de centres exigit per Europa
RedactaVeu / València

Donat “l’incompliment dels terminis d’execució de construcció de més de 100 centres del programa Crea Escola (del 2007 al 2011)” la Conselleria es va comprometre amb el BEI a realitzar un pla d’acció per a continuar amb la implementació del projecte, assignant 187 milions d’euros a 32 col·legis sobretot que estan en barracons, segons FAPA-València, que, “a hores d’ara, desconeix les accions realitzades i on estan els diners”.

La presidenta de FAPA-València, Eva Grimaltos, ha sol·licitat aquest matí a la Conselleria d’Educació aquest pla d’acció “perquè tota la comunitat educativa conega quines acciones s’han anat realitzant en la construcció de centres amb diners d’Europa”.

El programa Crea Escola que engloba 409 subprojectes de col·legis ha comptat per part del Banc Europeu d’Inversions amb un suport financer parcial del 50% (800milions) mentre que els fons restants havien de ser aportats per l’administració valenciana (800 milions). El projecte, que en principi seria executat abans del final de 2010, es va prorrogar tres anys fins el 31 de desembre de 2013, segons FAPA-València.

FAPA-València denuncia que el BEI ha desemborsat l’import íntegre del préstec, per un import total de 800 milions des de 2007 a 2011, mentre que l’administració sols ha desemborsat 200 (dels 800) milions d’EUR en el mateix període. “Aquest limitat suport financer ha contribuït, entre altres raons, al fet que la Generalitat no haja pogut completar el programa d’inversió en els terminis acordats”, denuncia FAPA-València.

Per això en gener 2014, es van desplaçar els serveis operatius del BEI i una consultora independent en una missió de supervisió de l’imcompliment dels terminis. Així la consultora va determinar que encara hi ha més de 100 subprojectes pendents sense la inversió proposada, a més de les roines condicions d’alguns dels col·legis visitats i de la gran quantitat d’instal·lacions prefabricades que són inadequades per a l’aprenentatge dels alumnes.

Pla d’acció sense comptar amb els centres afectats

Donat que Conselleria es va comprometre a realitzar un pla d’acció (2014-2017) per a continuar amb la implementació del projecte, assignant 187 milions d’euros a 32 col·legis sobretot que estan en barracons, FAPA-València es pregunta “per què no s’ha preguntat a les comunitats educatives afectades quines són les prioritats de construcció i on s’han invertit eixos diners. També per què no s’ha obert un procés de consulta pública per a explicar-lo tal i com li va exigir el Banc Europeu d’Inversions”.

Així mateix FAPA-València demana conèixer si hi ha hagut una renegociació del pla Crea Escola i en quins termes sense que els centres afectats estiguen informats.

Comparteix

Icona de pantalla completa