Diari La Veu del País Valencià
El PP rebutja que alterar el padró municipal siga delicte electoral
EFE / València

Els populars han recolzat el criteri negatiu del consell a aquesta iniciativa, en el qual es destacava que la llei electoral “regula el concernent estrictament al cens electoral i no al padró municipal”, que és “una peça fonamental per a l’elaboració del cens”, però “no és la seua única finalitat”. Per açò, el Govern Valencià, i també el PP, consideren “més convenient, la remissió al Dret Penal vigent, en matèria de falsificació de document públic, els possibles delictes que es pogueren cometre en el moment de la confecció dels corresponents padrons municipals”.

També recorda el consell que el 2011 es va reformar la LOREG i es van introduir propostes, tant de la Junta Electoral Central com del Consell d’Estat, per a reforçar els controls de l’Administració Electoral sobre la formació del cens electoral. La diputada de Compromís Mónica Oltra ha qualificat de “inversemblant” el criteri desfavorable de l’executiu valencià en afirmar que no entén “per què no estan d’acord amb castigar aquells que alteren un procés electoral”.



”Les persones que falsifiquen el padró han de ser castigades o no?”, ha preguntat Oltra, qui ha afirmat que l’alteració del padró porta a “un frau” i suposa “robar-li la decisió al poble i als ciutadans que viuen en eixos municipis”, sobretot en localitats xicotetes en les quals dits canvis poden alterar els resultats.

Oltra ha assegurat que tots coneixen “casos concrets i sagnants” de municipis que han canviat el cens amb persones d’altres pobles, especialment en comarques del nord del País Valencià. “Que açò es faça a València òbviament no altera el resultat, però en municipis amb desenes d’habitants sí que ho fa i no entenc per què no ha de tenir una resposta penal”, ha insistit la diputada, per a qui canviar el cens “és un delicte electoral i ha d’estar en la LOREG”.

El diputat del PP Antonio Peral ha acusat Compromís de portar a Les Corts una proposta que correspon debatre al Congrés dels Diputats amb l’únic objectiu de poder dir després que el PP no vol que es castigue l’alteració del cens, cosa que ha rebutjat. El PSPV i Compromís han recolzat la iniciativa, ja que, segons el socialista Víctor Sahuquillo, aquest tipus de fraus són “indignes” i els qui els promouen “han de rebre el rebuig de tots els demòcrates”. Segons Ignacio Blanco (EU), “si el cens no correspon amb els habitants, es falseja la democràcia”.

Comparteix

Icona de pantalla completa