Diari La Veu del País Valencià
El LIFE+Albufera reforça la població de tortugues d’estany del Tancat de la Pipa
RedactaVeu / València

La població de tortugues d’estany europees (Emys orbicularis) del Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València) ja compta amb set nous exemplars. Concretament, tres femelles adultes i quatre juvenils d’aquesta espècie autòctona amenaçada. Aquestes tortugues d’estany europees han sigut amollades aquest matí pel LIFE+Albufera amb la col·laboració de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, en un acte que ha comptat amb la presència de la directora general de Medi Natural, Salomé Pradas.

Dos de les Emys orbicularis alliberades van equipades amb emissors de ràdio, que han sigut donats per l’empresa Dexilon. L’objectiu és realitzar el ràdio-seguiment dels seus moviments al Tancat de la Pipa, on en 2010 Acció Ecologista-Agró va reintroduir aquesta espècie que s’havia extingit del Parc Natural de l’Albufera de València durant la segona meitat del segle passat. El repte ara és localitzar, gràcies al ràdio-seguiment que protagonitzaran els voluntaris del Projecte Emys d’AE-Agró, els llocs de nidificació i reproducció de les tortugues d’estany europees. Enguany, com a novetat, aquest treball d’investigació es durà a terme amb la participació de la Universitat de València.

El Tancat de la Pipa és una de les tres zones humides artificials que formen part del LIFE+Albufera, un projecte europeu de governança que compta amb la participació de la Universitat Politècnica de València (UPV), la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Acuamed, SEO/BirdLife, la Fundació Global Nature i AE-Agró.

Des de 2010, gràcies al treball dels voluntaris del Projecte Emys d’AE-Agró s’han alliberat en aquesta zona humida artificial 69 tortugues d’estany europees, població establerta exitosament a partir de 2012, quan es van detectar els primers naixements. A més a més, s’han alliberat 16 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa), altra espècie autòctona amenaçada.

Al Tancat de Milia, que també forma part del LIFE+Albufera, la Fundació Global Nature impulsa en l’actualitat un segon projecte per a reintroduir les Emys orbicularis. Per ara, les zones humides artificials de l’Albufera representen un hàbitat idoni per a la recuperació de les tortugues d’estany europees i per a complir així amb un dels grans reptes del LIFE+Albufera: millorar la biodiversitat d’aquest parc natural.

Comparteix

Icona de pantalla completa