Diari La Veu del País Valencià
La Nau acull hui dimecres el lliurament dels premis Vicent Ventura
València

L’acte comptarà amb les intervencions del vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño; el rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent; Vicent Pitarch, de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; l’escriptor Francesc Pérez Moragon; i els guardonats, Vicent Olmos i Marc Guardiola (membre de la Comissió Organitzadora de l’Aplec dels Ports).

Aquest reconeixement s’atorga a persones o col·lectius que s’hagen distingit per la seua trajectòria cívica, democràtica i de compromís amb la cultura i la llengua valencianes. El premi consisteix en una escultura de Sebastià Miralles.

Vicent Olmos és editor i historiador. La revista Afers, fundada el 1985, i l’editorial del mateix nom, que començà a funcionar l’any 1993, han contribuït enormement a la difusió dels estudis sobre la història europea en el nostre àmbit acadèmic durant les darreres dècades. Les col·leccions ‘Recerca i pensament’ (amb més de setanta volums publicats) i ‘El món de les nacions’ formen un corpus a hores d’ara imprescindible per a l’estudi de la cultura catalana i la comprensió dels fets nacionals a escala mundial.

També ha treballat durant molts anys en Publicacions de la Universitat de València, on ha coordinat col·leccions com ara ‘Cinc Segles’, o ‘Fonts Històriques Valencianes’.

D’aquesta manera, si als més de tres-cents volums publicats per Afers, sumem els que haurà contribuït a editar a càrrec de la Universitat de València, es podrà constatar que l’obra de l’editor Olmos ha estat d’unes dimensions gens comunes i d’una oportunitat remarcable.

L’Aplec es punt de trobada de la joventut i la població de la comarca dels Ports i dels territoris veïns des de l’any 1978. Està vinculat a dos aspectes bàsics: la reivindicació i la festa.

L’Aplec compagina tant activitats lúdiques, com ara concerts o teatres, amb altres socials de caire més reivindicatiu centrades en la defensa de la llengua i cultura valencianes, les millores sanitàries, educatives i de les infraestructures de la comarca, l’oposició al fracking o la desaparició de la ràdio i televisió públiques valencianes.

Per les seues característiques, L’Aplec s’organitza cada any en un poble de la comarca, amb una comissió organitzadora de joves de cada poble, que compta amb el suport de l’ajuntament corresponent i que reuneix en cada edició diversos milers de persones.

Comparteix

Icona de pantalla completa