Diari La Veu del País Valencià
La Fira del Llibre de València alerta sobre pirateria i competència deslleial
RedactaVeu / EP / València

Així ho ha destacat la directora de la Fira del Llibre, Gloria Mañas, durant la inauguració de la seua 50 edició en els Jardins de Vivers de València, al costat del president del Gremi de Llibrers, David Cases. A l’acte han assistit la consellera de Cultura, Maria José Català; l’alcaldessa de València, Rita Barberá; la regidora de Cultura, Mayrén Beneyto; al costat d’altres representants polítics de diversos partits així com personalitats del món acadèmic com el rector de la UV, Esteban Morcillo.

Per a Mañas, “ha sigut una tasca ben bonica” portar avant la Fira del Llibre encara que ha reconegut que complir 50 anys “no ha sigut fàcil”. En aquest sentit, ha recordat els inicis, els anys coneguts com ‘La Batalla de València’ en els quals llibreters valencians i la Fira van ser “centre dels atacs violents dels intolerants antidemòcrates que feien esclatar bombes en llibreries, amenaçaven, agredien físicament, boicotejaven presentacions de llibres, insultaven els lectors que s’acostaven a la Fira i llançaven escopinyades als autors i intel•lectuals”.

“I tot per defensar el llibre i la cultura, la llengua i la identitat dels valencians”, ha assenyalat. Després, van venir “altres problemes, perquè no ens enganyarem, -ha admès- el llibre i les llibreries sempre tenim problemes: quan no és perquè les subvencions tarden a pagar-se és per la competència deslleial, quan no es vulnera la llei del comerç és per la pirateria”.

En aquest punt ha llançat un missatges a tots els presents que es consideren “cultes i demòcrates” per a censurar que alguns “criden als quatre vents que es baixen llibres i continguts gratis i en la xarxa sense respectar els drets d’autor” i impedeixen així a molts valencians viure del seu treball. Així ha fet una crida als polítics perquè comprenguen que “el llibre i la lectura són eines de transmissió de coneixement”. “És una inversió, mai una despesa”, ha reivindicat.

En el 50 aniversari de la Fira, Gloria Mañas ha volgut tenir un record especial per a dues persones que van lluitar per ella i “van fer de la professió de llibreter una raó de vida”: Paco Dávila i Isidro Soriano. També ha esmentat a Pepe Moreno i Mario Serrano i als seus companys de viatge: l’Associació d’Editors del País Valencià i l’Associació d’Il•lustradors i el Gremi de Llibrers.

Finalment, ha volgut recordar que “el llibre també està en les llibreries els 365 dies de l’any i ha fet una crida a la ciutadania a llegir i convertir-se en ciutadans lliures i responsables”.

En aquesta línia, el president del Gremi de Llibrers, David Cases, ha comentat que la Fira compleix 50 anys “amb bona salut” però l’“alerta encesa” sense deixar de “reclamar el que és just”. Així s’ha mostrat orgullós que aquesta trobada puga “contribuir a crear ciutadania més lliure, més crítica, més educada i respectuosa”.

Llibres, selfies i ‘caloret’

En una d’aquestes parades, el rector de la UV els ha regalat el llibre ‘L’orxata de xufa de València’ i ‘Almadrava. Fotos de Joan Fuster’. Més endavant, la primera edil ha regalat a Català un llibre sobre la ‘Llotja de València’ i a Morcillo un altre sobre l’’Impressionisme valencià’.

Foto: Europa Press

Pel camí, tant la primera edil com la consellera s’han fet selfies amb xiquets i adolescents que visitaven la Fira i que els demanaven instantànies. Algun ha arribat a dirigir-se a Barberà per a referir-se al ‘caloret’ que va esmentar en el seu discurs de la Crida que dóna inici a les Falles, al qual l’alcaldessa ha contestat amb “el caloret electoral”.

Comparteix

Icona de pantalla completa