Diari La Veu del País Valencià
Les intenses pluges, ‘possible causa’ de la solsida a Cortes de Pallars
RedactaVeu / EP / València

Igualment, indica que hi ha “sis possibles condicionants” que podrien haver influït en la “inestabilitat del vessant” com “la inclinació, els contrastos de permeabilitat, el material fracturat, les tensions i les vibracions”. El document assenyala que “el massís s’ha anat perforant per les actuacions de la central”. El despreniment es va produir al costat d’un túnel de la central elèctrica i va deixar bloquejada una de les seues eixides i la carretera d’accés a la població.

Així ho ha exposat el conseller de Governació i Justícia, Luis Santamaría, en la seua compareixença, aquest dimecres, en la Diputació Permanent de les Corts per a parlar dels fets a Cortes de Pallars a petició del PSPV i de Compromís. També ha apuntat que “des de fa tres anys no hi ha voladures” a l’entorn de la muntanya afectada.

El responsable autonòmic ha ressaltat que “des dels primers instants” després del despreniment l’objectiu de tots va ser “garantir la seguretat de les persones i comprovar que no hi havia ferits” ni atrapats i ha recordat que els 150 treballadors de la central que van quedar dins del túnel van poder eixir “sense problemes” per la segona eixida.

Morera demana “més rigor”

Per la seua banda, el portaveu de Compromís, Enric Morera, ha demanat a Santamaría “més rigor” i l’informe de l’Institut Geològic, així com el geotècnic de la Diputació, i ha criticat que haja “al•ludit a una possible causa” però “sense dir exactament què ha passat” i “l’origen del lliscament”. Morera ha considerat que “la preocupació augmenta” i ha acusat el conseller de “dir coses per a dormir-nos una mica i per a marejar-nos” per tenir “por a donar la informació”.

Signes: ‘Algun informe advertia del risc?’

El diputat del PSPV Francesc Signes, d’altra banda, ha exigit també “conèixer la causa, si està vinculada a obres d’Iberdrola”, si algun informe d’impacte ambiental advertia del “risc” i si l’empresa “ha complit les mesures preventives”. Igualment, ha demanat que es comprove que el vaixell que s’ha desplaçat a Cortes des de Tarragona no està contaminat per clòtxina zebrada -Santamaría ha dit que s’ha certificat que no existeix risc i que s’aplique el pla de dinamització de les comarques d’interior i ajudes al comerç de Cortes.

Blanco demana una solució ràpida i estable per als afectats

Finalment, Ignacio Blanco, d’EUPV, ha demanat “com més prompte millor” una “solució ràpida, segura, estable i definitiva” per als afectats i conèixer “la importància dels condicionants” dels quals parla l’informe per a “arribar al detonant” de la solsida.

Comparteix

Icona de pantalla completa