El Sant Jordi a València homenatja Ovidi Montllor entre roses i llibres

El centre Octubre acull una lectura de textos d'autors valencians actuals i recorda el cantant alcoià amb motiu del 20è aniversari de la seua mort
24 abril 2015 01:00h
Helena Montllor, filla d'Ovidi Montllor (a la dreta) rep una escultura commemorativa de Francesc Mompó i l'autora de l'escultura Cristina Guzmán.
ACN / València

En aquest sentit, i abans de començar l'acte, el secretari general d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, ha dit que l'entitat "està fent el que ens pertoca, que és promoure la llengua i la cultura". Gisbert ha destacat la bona salut de la literatura en català al País Valencià "malgrat les condicions" polítiques i econòmiques.

"Si les condicions foren només un poc més favorables si els nostres responsables feren servir la llengua del país", ha dit, "no és difícil d'imaginar què podria passar".

El portaveu de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Francesc Mompó, ha assenyalat en la seua intervenció inicial que aquest 23 d'abril a València "és un dia normal perquè tots vosaltres esteu aquí al bell mig del cap i casal celebrant el dia de llibre i fent-ho en la llengua dels nostres avantpassats, el valencià, el català de tots". Mompó ha agraït en nom de l'AELC que tants escriptors hagen respost a la crida.

Seguidament, autors com Juli Alandes, Pep Alfonso, Xavier Aliaga, Carme Arnau Orts, Josep Ballester, Núria Cadenes, Esperança Camps, Antoni Defez, Josep Domingo, Joan Femenia, Isabel Garcia Canet, Octavi Monsonís o Josep Manel Vidal, entre d’altres, han llegit textos propis.

L'acte, conduït per Pepa Alós, ha continuat amb el moment emotiu del record a Ovidi Montllor. La filla de l'artista, Helena Montllor, ha rebut de mans de l'AELC una escultura en record del cantant pel 20è aniversari de la seua mort. Montllor ha agafat la paraula per agrair l'homenatge i ha definit el seu pare com "un home que es va fer a ell mateix, tímid, molt treballador, crític amb la societat, àcid i amb una ironia molt fina que li agradava cultivar i amb una gana immensa de cultura".

La filla del cantant ha afegit que si el seu pare continuara viu continuaria amb "un esperit creador imparable" però "la vida, com deia ell, va com va, us vull donar les gràcies per mantenir viu el seu record".
 

Roses en primer terme amb la lectura d'autors valencians al fons al centre d'Octubre.


El cantant Andreu Valor ha interpretat algunes de les cançons d'Ovidi Montllor en un acte on les taules han estat presidides per un gran pa en consonància amb el lema 'Ja no ens alimenten molles'.

Al llarg de la commemoració i de la Diada de Sant Jordi, centenars de persones han fet compres de llibres a la llibreria 3 i 4 del centre Octubre així com de roses a una paradeta habilitada especialment per a l'ocasió. Es tracta del quart any consecutiu que l'Octubre acull aquesta commemoració del dia del llibre i la rosa.
 
next