Diari La Veu del País Valencià
Saó aborda el federalisme possible

RedactaVeu / València.

Estat federal o Estat Autonòmic? Això és el que es pregunta la revista Saó en el seu últim número de la mà de reconeguts professors universitaris. I és que en els últims temps –i molt probablement per l’auge de l’independentisme–, s’ha posat sobre la taula la necessitat d’una reforma de la Constitució que vaja de la mà d’un canvi en l’organització territorial de l’Estat encaminat cap al federalisme. Feia més de 80 anys –recordeu el famós debat entre Azaña i Ortega y Gasset– que no es plantejava de forma tan ferma i perseverant aquesta opció.

Aquest debat obert és el que ha encarat la revista Saó en el seu Quadern perquè el sistema autonòmic no passa per un bon moment. Alguns diuen que està tocat i enfonsat, ja que estem vivint cada vegada més una recentralització. Les preguntes que es plantegen són moltes. Com està la salut de la nostra autonomia? Què implicaria un Estat federal? Realment, hi hauria grans diferències?

Amb aquest Quadern, coordinat pel professor de Dret Albert Ituren, Saó pretén mostrar una panoràmica sobre el que tenim i el que podríem tindre pel que fa a autogovern.

I ho fa a través dels articles de Mª Josefa Ridaura, Zulima Pérez, Albert Ituren i Francesc Miralles. A més a més, el monogràfic es completa amb una imprescindible entrevista a Josep Lluís Albinyana, president del Consell Preautonòmic, qui realit­za una retrospectiva del que va ser i del que podria haver sigut, sense deixar de parlar del futur.

A banda del federalisme, la revista realitza el seu acostumat repàs de l’actualitat social i política, amb una entrevista a l’hepatòloga Remedios Giner, i articles destacats com “L’Horta, esclat de futur (i tanmateix)”, de l’ambientòleg Andreu Escrivà i “MICE, un somriure a la innovació i a l’educació”, de Josep Arbiol, entre d’altres.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa