Diari La Veu del País Valencià
Tots els partits assumeixen el Pla de Foment de la Lectura
RedactaVeu / València

Així ho van expressar els representants i candidats que van participar en el debat organitzat per la Fundació en la Fira del Llibre de València, en el qual van participar Miguel Morata (Podemos), Eduard Gómez (UPyD), Francesc Agulló (EUPV), Maria Josep Ortega (Compromís), Carmen Amoraga (PSOE) i Beatriz Gascó (PP). No va acudir representació de Ciudadanos. El debat fou moderat per Manolo Gil, en representació de la Fundació.

El Pla de Foment del Llibre i la Lectura –de lliure accés en la xarxa, al portal web dels editors valencians-, posa de relleu les mancances i greuges que pateix el sector del llibre al País Valencià, tant en el vessant industrial com en els indicadors que fan referència als índex, hàbits i consums de lectura. “La Comunitat Valenciana ocupa el desè lloc quant a lectura en el conjunt d’Espanya; el llibre en valencià representa un 2%, una xifra encara més baixa del que suposa l’euskera a Navarra; mentre al conjunt de l’estat hi ha una llibreria per cada 11.700 habitants, ací hi ha una llibreria per cada 15.000”, va explicar Manolo Gil, entre altres indicadors que reflecteixen la situació d’alarma que viu el sector. El Pla de Foment del Llibre i la Lectura planteja una sèrie d’accions a desenvolupar durant els pròxims anys per a revertir la situació.

Les crítiques a les polítiques aplicades pels successius mandats del PP van protagonitzar la primera part de les intervencions de tots els candidats, amb l’excepció de Beatriz Gascó. Tots els candidats van valorar el treball elaborat per la FULL. Alguns dels representants el van assumir en la seua totalitat, bé com a document de partida, bé per a incorporar-lo total o parcialment als respectius programes electorals.

A continuació, una síntesi del que van expressar els candidats.

Miguel Morata (Podemos)

“Cal recuperar, en línies generals, les resolucions del Gremi de Llibrers i l’Associació d’Editors”.

“Hem de situar la indústria com a sector d’interés. És necessari un treball en comú amb el sector”.

“Donar suport a la iniciativa per a la creació d’un grup de treball i començar en sis mesos un pla per a revertir la situació actual”.

Eduard Gómez (UPyD)

“La lectura no és només un arma per a fomentar la igualtat, sinó per a canviar l’statu quo actual”.

“Donem suport al pla de foment de la lectura i destaquem la figura del mediador com a fonamental per a la tasca que s’ha de fer entre xiquets i joves per estimular la lectura”.

“Proposem augmentar el temps dedicat a humanitats i fomentarem el reciclatge i els bancs de llibres”.

Francesc Agulló (EUPV)

“La realitat és molt dolenta i els indicadors molt baixos. La cultura és un pilar bàsic com a eina de desenvolupament social i econòmic, alhora que crea ciutadans crítics i formats. L’esborrany del Pla de Foment de la Lectura és fonamental per la transversalitat”.

“El Pla aborda tots els fronts, sense oblidar la reducció de l’IVA en la distribució dels continguts digitals dels llibres”.

“Hem de combatre les ‘zones blanques’, allà on no n’hi ha llibreries o biblioteques”.

“Cal incentivar especialment la lectura en valencià, perquè la desproporció és molt greu”.

“La cultura no és una despesa; és una inversió”.

Maria Josep Ortega (Compromís)

“Des de Compromís diguem que les propostes sobre aquestes àrees culturals estan recollides en el programa electoral i en els programes per als ajuntaments”.

“Les dades sobre el llibre en valencià i la lectura en valencià són preocupants i, en aquest sentit, cal accentuar el paper que poden jugar els ajuntaments”.

“Moltes coses del Pla de Foment del Llibre i la Lectura no costen diners i només requereixen de voluntat política”.

“Hem de fomentar l’ús de les biblioteques –també les municipals-, i habilitar una central de compres de llibres en valencià. Estem en contra del 21% de l’IVA digital”.

Carmen Amoraga (PSOE)

“L’ajuntament de València solament dedica el 0,01% del pressupost municipal a la Fira del Llibre”.

“La cultura és un bé de primera necessitat. Un ciutadà que llig no és una illa en el mar, perquè genera riquesa i pensament crític”.

“Les nostres propostes inclouen la dotació a les biblioteques, el suport als llibreters i la reobertura de RTVV, així com incentivar espais de promoció del llibre i la lectura en els mitjans privats”.

“És imprescindible revisar la fiscalitat. Assumim com a pròpies les bases del Pla de Foment del Llibre i la Lectura de FULL”.

Beatriz Gascó (PP)

“Hem de redoblar esforços a incrementar el programa dedicat al foment de la lectura”.

“Les dades no són bones, assumim el Pla de Foment de la Lectura però ha de ser un pla en el qual ens asseguem tots a treballar”.

“Cal convertir les biblioteques en llocs neuràlgics, que amplien i fomenten els seus usos i funcions”.

“Així com també impulsar els plans lectors en els centres educatius i entre la població més jove”.

“Haurem de col·laborar amb el sector editorial i llibreter i donar suport a la institucionalització”

En el debat posterior, els candidats dels partits i coalicions actualment en l’oposició van recriminar la gestió dels governs del PP en els darrers vint anys i van posar de relleu les dades i els indicadors en el sector del llibre i la lectura. També reprovaren a la representant del PP l’absència d’autocrítica. Beatriz Gascó va defensar les polítiques desenvolupades des de la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa