Les Trobades per l’escola que volem commemoren el 25 d’abril a Xàtiva i Petrer

Amb l’assistència de més de 23.000 persones
25 abril 2015 01:00h
RedactaVeu / Xàtiva / Petrer

“Hui és un dia ben significatiu. Els valencians i les valencianes commemorem el 25 d’abril, una data històrica per a no oblidar que fa tres segles vam perdre els nostres drets com a poble i que ha costat anys i panys construir el procés de recuperació. Volem la normalitat lingüística a l’escola i al carrer, el valencià és un dret humà i això és el que reivindiquem hui a Xàtiva i a Petrer”, ha declarat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno.
L’assistència de més de 23.000 persones a les dues Trobades de hui ha superat en escreix les previsions de l’organització. Tant la Trobada de la Costera a Xàtiva com la Trobada de les Valls del Vinalopó a Petrer han doblat la participació de persones respecte a edicions passades.

25a Trobada de la Costera – Xàtiva

La Coordinadora d’Escoles d’Ensenyament en Valencià de la Costera celebra enguany 25 anys de Trobades a la comarca amb més de 15.000 assistents.

“Per a nosaltres era important fer coincidir 25 anys de Trobades amb el 25 d’abril a una ciutat com Xàtiva, que com a conseqüència de la Batalla d’Almansa va sofrir un dels episodis més nefastos de la història de les valencianes i els valencians quan les tropes de Felip V van cremar la ciutat. Hui fem la Trobada al poble dels socarrats, la festa per la llengua és conseqüència de tot allò que hem fet com a poble per a renàixer de les cendres. Això és també l’escola que volem, una escola pública i en valencià que espera un canvi per a renàixer de les cendres d’una gestió educativa molt negativa”, ha explicat Josep Roca, president de la Coordinadora d’Escola Valenciana a la Costera.

Durant aquests 25 anys la festa d’estima pel valencià s’ha celebrat a 12 municipis de la comarca, aquesta és la quarta vegada que es realitza a Xàtiva. La gent de la comarca, especialment els més menuts, han gaudit de 45 tallers organitzats pels centres educatius; activitats musicals i esportives; l’oferta de productes de 25 paradetes d’associacions, entitats i empreses; i un espai del llibre amb 23 estands d’editorials, llibreries i entitats.
 

 La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Xàtiva, María José Pla ha destacat: “És molt important seguir lluitant pel valencià i pels col·legis, per una educació inclusiva i participativa. El resultat de la Trobada ha estat magnífic per a la comarca i per a Xàtiva i l’ambient és excel·lent. Quan la Coordinadora d’Escola Valenciana i les escoles ens va demanar fer la Trobada ací no ho vam dubtar, era necessari, celebrar els 25 anys de festes per la llengua per l’ensenyament en valencià a la capital de la Costera havia de ser una realitat”.
 

Per la seua banda, Josep Roca, ha afegit: “Volem dedicar aquesta Trobada tan especial a dos mestres que ens han deixat recentment i que estaven treballant de ple en l’organització d’aquest esdeveniment. D’altra banda, ha estat espectacular la implicació de totes les escoles i tots els instituts públics de Xàtiva en una Trobada que ha resultat gratament inoblidable”.
 

El final de festa corre a càrrec d’un concert de La Gira d’Escola Valenciana gratuït a les 20 hores al Jardí de la Pau de Xàtiva, amb l’actuació del xativí Feliu Ventura, un dels cantautors hereus d’Ovidi Montllor, al qual Escola Valenciana li dedica enguany la seua gira de concerts de música en valencià amb el lema ‘Girem amb Ovidi”.

28a Trobada de les Valls del Vinalopó – Petrer

Unes 8.000 persones han donat sentit a la festa d’estima pel valencià a Petrer. “Per a una comarca com les Valls del Vinalopó reunir eixe nombre de professorat, pares, mares i alumnat és un balanç molt positiu per donar-li sentit a l’escola que volem, l’escola en valencià”, ha dit el president de la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó d’Escola Valenciana, Lluís Gómez.

La Trobada ha estat possible gràcies a la implicació de les escoles i instituts de Petrer, que han treballat per fer-la possible amb la Coordinadora d’Escola Valenciana a la comarca: “Aquesta jornada és la diada dels mestres que fan possible l'ensenyament en valencià malgrat els entrebancs de l’Administració valenciana”, ha explicat Lluís Gómez.
 La regidora d’Educació de l’Ajuntament de Petrer, Mª Carmen Chico,  ha dit: “És un orgull per a Petrer ser seu de la Trobada d’Escoles en Valencià de la comarca. Per part de l’ajuntament hem posat tots els mitjans que hem pogut per a treballar amb la Coordinadora d’Escola Valenciana i les escoles. Està eixint tot molt bé i l’afluència de gent és la més gran que s’ha vist fins ara a les festes per la llengua de les Valls del Vinalopó. Jo sóc de les persones que han aprés a parlar en valencià més tard i tinc molt clar que és beneficiós estudiar en valencià i que hem de cuidar la nostra cultura”.

Nans i gegants, xirimiters i tabaleters i  batukades han animat  la cercavila que ha obert la festa. Han participat 28 centres educatius de Petrer, la Romana, Novelda, l’Alguenya, el Pinós, Montfort, Monòver i la Canalosa, que han organitzat 32 tallers al Parc Municipal 9 d’Octubre, on s’han realitzat també activitats medi ambientals, exhibicions de cultura tradicional i teatre per a xiquets i xiquetes.

L’any passat a la Trobada de la Romana van participar per primera vegada Montfort i la pedania del Fondó de les Neus, la Canalosa, pobles històricament castellanoparlants. L’experiència i la immersió van ser tan gratificants que en aquesta nova edició de la Trobada a Petrer han volgut repetir. El president de la Coordinadora per la Llengua Terres del Vinalopó al·ludeix a la importància d’aquest fet tot dient que “l’acostament a la nostra llengua per part de pobles tradicionalment castellanoparlants és un pas endavant per a crear un bon clima d’aprenentatge i per a deixar enrere possibles prejudicis lingüístics” perquè, afig Gómez: “Del que es tracta és de sumar llengües i no restar-les; hem de formar ciutadans que dominen de forma equilibrada tant el castellà com el valencià i que, de fet, en molts casos, hi haurà futurs mestres que faran classe en valencià i s’han de mostrar competents com a referents lingüístics dels seus alumnes”.    

La novetat de la 28a Trobada de les Valls del Vinalopó ha estat el concert del grup petrerí Gatxamiga pa 15, que s'emmarca en els concerts de La Gira d'Escola Valenciana. A més, els Gatxamiga pa 15 han sigut els creadors de la cançó de la Trobada de Petrer, lletra que no deixa indiferent a ningú pel contingut de rabiosa actualitat i el to reivindicatiu que té.


 
next