Diari La Veu del País Valencià
Morella acull per primera vegada la Festa per la llengua amb una àmplia participació associativa
Laura Villaplana / Morella

Diumenge la capital dels Ports ha estat la seu de la Festa per la llengua per primera vegada des que es van iniciar les trobades al nord, celebrades ininterrompudament des de 2010. La jornada, organitzada per l’Ajuntament de Morella i Escola Valenciana, ha estat la culminació d’unes setmanes carregades d’activitat cultural arreu de la comarca, centrades en la reivindicació de l’ús del valencià en l’educació i en la necessitat de visibilitzar les escoles rurals com un model de qualitat.

Així com remarca Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, “l’ampla implicació associativa, de les AMPA, mestres i alumnes d’arreu de la comarca, així com diverses entitats culturals, ha permès dur a terme una extensa agenda amb activitats al voltant de la llengua, que es va iniciar ja el mes de març”.

Tal i com explica Ripollés, “la Festa per la llengua té un component afegit a la zona dels Ports i és que a més de lluitar perquè la situació de la llengua siga cada vegada millor, volem visibilitzar també el treball de les escoles rurals i l’important paper que tenen als nostres pobles”. En aquest sentit, una de les activitats celebrada en el programa setmanal va consistir en apropar les escoles rurals a la ciutat, concretament a la Llotja del Cànem de Castelló, per tal de donar a conèixer també al medi urbà la reivindicació d’un model d’escola rural digna i de qualitat.

Així mateix, Ripollés destaca positivament la participació d’entitats del Matarranya i de les Terres de l’Ebre, territoris pròxims als Ports on la llengua es troba amb situacions ben diverses. Partint de la idea que “no ens separen fronteres com les Comunitats Autònomes per parlar sobre la llengua”, divendres es va celebrar una taula rodona amb representants dels tres territoris, espai on es van posar en comú les diferents realitats. En aquest sentit, apunta que a diferència dels Ports, on l’ús del valencià s’estén en diversos àmbits quotidians, des del Matarranya van compartir les particulars dificultats en l’ús de la llengua.

Joan Ortí, president de Maestrat Viu, ha remarcat que “el gran esforç i treball d’Escola Valenciana a tot el país es fa visible en l’èxit de les trobades”. Considera també que “les entitats que participen en la festa de hui de Morella són una mostra molt representativa i plena de vitalitat, que mostra la voluntat d’un canvi en matèria lingüística i cultural al país”.

Així mateix, vol recordar que des de Maestrat Viu “es treballa per fer honor a aquells pioners que ens van precedir en la defensa de la cultura i la llengua, com Carles Salvador, mostra d’això són els Premis Maestrat Viu que volen retre homenatge a la cultura en valencià al nostre territori”.

Entre l’agenda de la Trobada també destaca l’acte en record al poeta Carles Salvador dut a terme el 25 d’abril al Jardí dels Poetes de Morella i les diverses activitats culturals (cinema, teatre, presentacions de llibres…) celebrades al CEIP Mare de Déu de la Vallivana, al CRA Els Ports, al CRA Celumbres i a l’IES Els Ports, al llarg de les setmanes anteriors a la Trobada.

Comparteix

Icona de pantalla completa