Diari La Veu del País Valencià
S’escriu AIGUA, es llegeix DEMOCRÀCIA
EFE / València

Així ho expliquen en un manifest que han fet públic hui amb motiu de la presentació d’aquesta xarxa, que coincideix amb la celebració demà del Dia Mundial de l’Aigua, i que forma part d’un moviment nacional i europeu en defensa de l’aigua i el seu sanejament com un dret humà.

Un dels portaveus d’aquesta nova organització, Paco Sanz, ha explicat que el seu objectiu fonamental és “denunciar els intents de privatització de la gestió de l’aigua”, accelerats per la crisi i les polítiques d’ajustos i, especialment, “reivindicar la gestió de l’aigua pública al cent per cent”. Segons el manifest, pretenen evitar la seua “mercantilització i conversió en objecte de lucre i d’especulació”, així com “denunciar totes les activitats que vagen encaminades a la privatització total o parcial de la gestió del cicle integral de l’aigua i dels serveis d’aigua i sanejament”.

Igualment, cerquen donar suport i promoure iniciatives al País Valencià contra la privatització dels serveis de l’aigua i la “remunicipalització dels ja privatitzats”. Un altre dels seus propòsits és “exigir i ajudar a implantar nous models de gestió pública de l’aigua que combinen la qualitat i l’eficiència del servei amb la transparència i la participació ciutadana, sensibilitzant i informant tant a la població com als responsables públics”.

També pretenen coordinar els esforços que s’estan realitzant a l’estat espanyol amb el moviment internacional que ha promogut la Iniciativa Ciutadana Europea: “El dret a l’aigua i el sanejament com a dret humà. L’aigua no és un bé comercial, sinó un bé públic!” que cerca arreplegar un milió de signatures a la Unió Europea.

Formen part de la nova xarxa les associacions: Acció Cultural del País Valencià, Acció Ecologista Agró, Associació Matriarcal, ATTAC País Valencià, Confederació d’Associacions de Veïns i Consumidors de la Comunitat Valenciana (CAVE-COVA), Enginyeria Sense Fronteres-València i la Fundació Nova Cultura de l’Aigua. També la integren la Federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià, L’Alficós-Consum Ecològic, Plataforma per a la Sobirania Alimentària del País Valencià, SEO Bird Life, Unió de Llauradors, WWF-València, Xúquer Viu i els sindicats UGT PV, CCOO PV i Intersindical Valenciana.

El manifest critica el ‘monopoli’ en el proveïment i el sanejament d’aigües que impedeix la competència en el mercat i denúncia que a l’estat espanyol, “dos grups empresarials es reparteixen el 80 % del sector de l’aigua privatitzada”. En la seua opinió, les privatitzacions del sector han produït “pujades desproporcionades en el preu de l’aigua” i consideren que les empreses públiques ben gestionades són més eficients i compleixen els objectius d’equitat social i conservació d’ecosistemes. Citen com a exemples EMASESA (Sevilla), el Canal d’Isabel II (Madrid) o el Consorci d’Aigües de Bilbao.

Comparteix

Icona de pantalla completa