Diari La Veu del País Valencià
Homenatge a l’Ovidi més popular

RedactaVeu / València.

Ca Revolta organitza el proper 12 de maig l’espectacle ‘Ovidi Popular, 20 anys!’ a l’Espai Rambleta (València). D’aquesta manera, l’entitat valenciana es suma a la commemoració dels 20 anys des que l’Ovidi se’n va anar (com ell mateix cantava) de vacances.

“Cal reivindicar la figura d’Ovidi Montllor —expliquen els organitzadors— i mantenir-la vigent hui dia per la seua magnitud musical, cultural i cívica: la fidelitat als seus principis, la seua visceralitat davant les injustícies, la seua posició sempre incòmoda i desafecta al sistema. Per això, des de Ca Revolta hem programat un espectacle de qualitat, produït pel Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) i basat en l’obra d’inspiració popular i tradicional d’Ovidi Montllor”.

Ovidi Popular reuneix algunes de les veus més emblemàtiques del nostre folk que, sota la direcció musical de Pau Figueras i Tóbal Rentero, interpretaran el repertori del músic d’Alcoi connectat amb la tradició.

Hi participen Miquel Gil, Pep Gimeno ‘Botifarra’, Toni Torregrossa (Urbàlia Rurana), Arturo Gaya (Quico el Celio) i Jordi Fàbregas (El Pont d’Arcalís). La rapsòdia corre a càrrec de Celdoni Fenoll i la direcció artística la signa Josep Vicent Frechina. Entre les peces que sonaran, hi ha algunes de les més conegudes del cançoner d’Ovidi: “La fera ferotge”, “Homenatge a Teresa”, “De manars i garrotades”, “Els amants”, “M’aclame a tu”, “Perquè vull…”, etc. entre moltes altres.

Música popular d’un músic que s’estimava el poble

Un dels ingredients essencials en l’obra d’Ovidi Montllor és, sens dubte, la tradició musical del país. Ovidi era un home extremadament arrelat als seus orígens populars: era de poble i de classe obrera, “per condició, senyors, sense terres, i per idea, senyores, esquerrà”.

Montllor coneixia de primera mà els peculiars mecanismes creatius i expressius de la cultura popular i així els feia servir en la seua música: “Em sembla que dins de les meues cançons es troben records de totes les edats i de tot temps”, confessava en una entrevista primerenca publicada per la revista Gorg el maig de 1971.

És bastant fàcil, doncs, rastrejar els elements procedents de la tradició oral que Ovidi incorporà a les seues creacions. Sobta ara, en la distància, la naturalitat amb què hi encaixaven totes les peces, sense necessitat de discursos programàtics de recuperació o renovació del folklore ni altres escarafalls a què ens hem anat acostumant.

L’espectacle Ovidi Popular posa l’accent en aquest vessant del seu repertori i serveix per afegir-se als actes d’homenatge que estan celebrant-se per tot arreu amb motiu del vintè aniversari de la mort del cantautor alcoià.

Comparteix

Icona de pantalla completa