Diari La Veu del País Valencià
La Fundació Carles Salvador i ‘Amics i amigues del Canto’ obtenen els Premis Maestrat Viu 2015
RedactaVeu / Benassal

L’agrupació benassalenca rebrà el Premi Seidia a la iniciativa col·lectiva anual que reconeix el seu treball de recuperació de l’antiga escola del Canto, un centre educatiu rural situat al costat del riu Montlleó, entre els termes de Benassal, Culla i Vistabella, que va ser tancada durant els anys 70 i que ara s’ha recuperat com a refugi lliure.

El projecte es va encetar l’any 2013 fruit de la iniciativa d’un grup de benassalencs davant el continu deteriorament de l’edifici i la falta d’actuació de l’Administració. Gràcies al suport rebut a través del micromecenatge aquest projecte col·lectiu ha pogut portar a terme els objectius establerts i ha recuperat l’aulari com a aula museu i la casa del mestre com a refugi lliure, a més d’editar el documental “Una escola amb vista” a partir dels testimonis orals dels alumnes i mestres del centre.

D’altra banda, el jurat ha reconegut el treball de la Fundació Carles Salvador amb el Premi Pere Labèrnia a la trajectòria col·lectiva per la seua tasca de conservació i difusió del llegat del poeta i gramàtic valencià, que va ser mestre durant 18 anys a Benassal, i pel seu treball en l’organització de tota mena d’activitats culturals i educatives encaminades a promoure la llengua pròpia dels valencians. Des de la seua constitució l’any 2002, aquest centre amb seu a Benassal, impulsat pels hereus de l’escriptor, l’Ajuntament de Benassal i l’Institut d’Estudis Catalans, s’ha convertit en un espai de dinamització cultural per a la comarca amb activitats com la visita a l’Aula Museu i l’itinerari Carles Salvador, entre d’altres.

Recuperació de l’antiga escola del Canto.

Durant la seua trajectòria, la Fundació ha editat 16 publicacions sobre Carles Salvador i ha reeditat algunes obres de l’autor valencià com són ‘Cant i encant de Benassal. Estampes vilatanes’, ‘A l’ombra del Penyagolosa’ o ‘Petit vocabulari de Benassal’. Cal recordar que enguany es commemora el 60 aniversari de la mort del poeta i gramàtic.

L’ Associació Maestrat Viu pretén que aquest projecte, a més de valorar les personalitats que són referents culturals, servisca per a incentivar la realització de nous treballs i iniciatives. En aquest sentit, el president de la entitat, Joan Ortí, explica que “amb la convocatòria dels premis es vol afavorir el desenvolupament dels diferents àmbits d’estudi referents a la realitat cultural, lingüística i social de la comarca”, al temps que “es pretén ser una defensa i una promoció del territori i de la llengua”.

El representant del col·lectiu també ha recordat que els Premis Maestrat Viu estan oberts a la societat i, per tant, els interessats en assistir al acte de lliurament dels premis poden reservar plaça a través del correu electrònic ‘[email protected]’, fins el dimecres 13 de maig o fins que s’esgoten les entrades.

L’acte tindrà lloc al Saló Gòtic del Castell de Peníscola el pròxim dia 16 de maig i serà conduït per la periodista Taray Cuartiella i l’escriptor Josep Pedrals, que compartiran escenari amb la cantautora lleidatana, Meritxell Genè.

Comparteix

Icona de pantalla completa