Diari La Veu del País Valencià
Naix l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció al País Valencià

Xavier Pérez / ACN/ València.

“La corrupció imperant durant la llarga etapa de governs del PP, tant en la Generalitat Valenciana com en ajuntaments i altres institucions d’àmbit local, ha causat un enorme dany per a la democràcia i l’autogovern”.

Així comença el document ‘fundacional’ de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció que s’ha constituït aquest dimecres a Ca Revolta a la ciutat de València amb l’objectiu de conscienciar la societat civil per a lluitar contra la corrupció.

Aquesta nova ‘aliança associativa’, que està oberta a noves incorporacions, està constituïda per Acció Cultural del País Valencià, ACICOM (Associació Ciutadana i Comunicació), ATELIER ONGD (Associació per al Cooperació Internacional al Desenvolupament) Centre de Recursos Just Ramírez-Ca Revolta, Escola Valenciana, l’Associació PERIFÈRIES i la Societat Coral El Micalet.

La plataforma naix a conseqüència del Cas Blasco, i l’escàndol de les ajudes a la cooperació. Així, entre les associacions està ATELIER ONGD, la portaveu de la qual, Consuelo Vidal, lamentà “la poca participació social” en els casos de corrupció i per aixó “pretenem que la Ciutadania reaccione i puguem posar eines a disposició de la lluita contra els corruptes”.

L’entitat es marca com a objectiu contribuir a promoure els valors europeus de transparència i dret d’accés a la informació; impulsar la participació ciutadana en la lluita contra la corrupció i s’adreça a ciutadania i organitzacions per facilitar serveis que promoguen l’acció i participació.

Una de les primeres accions a curt termini serà l’organització d’una jornades europees contra la corrupció. “Entitats d’estats com França, Itàlia, Portugal, Croàcia i Grècia seran convidades a aquestes jornades per compartir experiències de lluita en contra de la corrupció”, han explicat els promotors.

Els representants de la nova aliança contra la corrupció

Segons que ha explicat la mateixa Consuelo Vidal, en declaracions a l’ACN, l’Observatori naix per “fer pedagogia cap a la ciutadania i constituir una plataforma d’impuls perquè les organitzacions socials tinguen un paper més actiu”. Vidal ha remarcat la importància de la tasca d’informació i comunicació per conscienciar la ciutadania i que “la societat civil prenga el paper que li correspon”.

Oberta a altres entitats

Segons que ha explicat el portaveu de Perifèries, Rafael Maurí, la iniciativa de l’Observatori “transcendia les capacitats del moviment ONG” i s’ha obert a altres entitats.

Conscienciar sobre la denúncia de pràctiques corruptes, sobre la demanda d’accés a informacions que haurien de ser públiques, facilitar la investigació, treballar en la conscienciació a través de l’ensenyament, assessorar legalment i incidir en elaborar propostes de polítiques públiques i mecanismes de transparència són alguns dels objectius marcats. “No és una qüestió de gens, sinó de músculs i cal fer exercici”, ha apuntat Rafael Maurí.

Com a exemple de participació ciutadana, el portaveu de Ca Revolta, Enric Valero, ha explicat la tasca d’investigació voluntària que ha fet la plataforma ‘Horta és futur’ sobre els propietaris que s’haurien beneficiat de les expropiacions del Pla General d’Ordenació Urbana de l’Ajuntament de València (la majoria immobiliàries i bancs).

Foto: PratsiCamps

L’Observatori ha estat concebut com una entitat que treballarà de manera específica contra la corrupció amb la tasca principal de conscienciació ciutadana i assessorament. Segons que han explicat els portaveus de les associacions participants en algun moment es podran personar en casos de corrupció, o bé donar assistència a entitats o persones que puguen ser coneixedores de males pràctiques en l’àmbit públic.

Comparteix

Icona de pantalla completa