Diari La Veu del País Valencià
Xeic!: ‘Els valencians poden tocar a Catalunya però a la inversa no’
Jordi Palmer / naciodigital.cat

Amb l’ska com a punt de partida musical i la reivindicació política com a missatge principal, el grup Xeic! és, a hores d’ara, un dels principals grups reivindicatius de Catalunya. Declaradament seguidors d’Obrint Pas, els de les Terres de l’Ebre -amb membres repartits entre Ribera d’Ebre, Terra Alta i Baix Ebre- es defineixen com a música “reivindicativo-festiva”, i al seu cinquè disc reivindiquen la identitat amb tota una declaració d’intencions: “Som un país, som una llengua, som una identitat, som la resistència, som, som, som”, asseguren, per això el seu nou disc és titula, precisament, ‘Som’ (Right Here, Right Now, 2015).

Una espina clavada: País Valencià

Ara bé, el grup, que presenta disc aquest dijous al Music Hall de Barcelona, té una espina clavada, el País Valencià. De fet, la banda té previstes diferents actuacions a Catalunya i a Catalunya Nord i molt probablement al País Basc, però més enllà del Sénia, res de res. “Estem una mica enfadats, perquè a Catalunya ens cansem de portar grups valencians i els elevem dalt de tot i en canvi allà baix és impossible entrar-hi”, asseguren a Nació Digital, al temps que alerten del perill de crear uns Països Catalans “unidireccionals”, on “els grups valencians poden tocar a Catalunya però a la inversa no”.

Les causes: Els governs del PP i un mercat “limitat i tancat”

Les causes, segons Xeic, es poden trobar en els governs del PP, però també en què el mercat musical a València “és molt limitat i molt tancat”, un fet que contrasta amb el fet que “després, grups com Zoo, Aspencat, Orxata i molts altres toquen molt a Catalunya, alguns fins i tot toquen més aquí que allà, n’hi ha que passen tot l’estiu aquí, en canvi en un festival valencià tots els grups són valencians”, en una situació similar a la que passa amb l’ensenyament: “Amb els mestres passa el mateix, un de Vinaròs pot treballar a Alcanar, però el d’Alcanar no pot anar a Vinaròs, i això fa que des de Vila-Seca cap avall tot són professors valencians”.

Ska reivindicatiu i festiu

Amb tot, el disc ‘Som’ és un disc força reivindicatiu, “en la línia de defensar el país i dir les coses clares”, amb un “pilar central” que és l’ska, amb “pinzellades reggae, punk i rock dur”. En directe, la banda assegura “donar-ho tot des del minut u” i trobar-se com peix a l’aigua “en escenaris de Festa Major”. El disc ‘Som’, en descàrrega gratuïta a Internet, ha estat produït pel basc BVA Triku, el mateix que es va encarregar dels primers discos d’Obrint Pas. Després de presentar-lo al Concert de l’Estelada i a Reus, els arriba la presentació a Barcelona. Qui sap quan podran tocar al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa