Diari La Veu del País Valencià
Nova tecnologia ‘vestible’ que permet contestar i redactar missatges
RedactaVeu / València

Un equip conjunt d’investigadors del Centre de Recerca Pattern Recognition and Human Language Technology (PRHLT-UPV, Tecnologia de Reconeixement de Patrons i Llenguatge Humà) i la Universitat d’Sttutgart (Alemanya), ha desenvolupat – i presentat aquesta setmana en el marc de la Human Factors in Computer Systems CHI 2015 de Seul (Corea del Sud) – dos prototips de teclats virtuals QWERTY diminuts que, afegits als dispositius vestibles o wearables (conjunt d’aparells i dispositius electrònics incorporats a alguna part del nostre cos que interactuen contínuament amb l’usuari i altres dispositius amb la finalitat de realitzar alguna funció específica), permetrien contestar o redactar qualsevol missatge.

D’aquesta manera, se supera el principal problema dels actuals dispositius ‘vestibles’, com rellotges o ulleres intel•ligents, que incorporen pantalles tàctils capaces de rebre tot tipus de notificacions, però no de respondre-les, ja que manquen de sistema d’entrada de text a causa de les limitacions d’espai en pantalla.

Foto: UPV.

La familiaritat dels usuaris amb els teclats QWERTY, gran avantatge

Luis Leiva, investigador del PRHLT-UPV, explica que “els teclats QWERTY – distribució més comuna -, malgrat tenir certes limitacions, posseeixen l’avantatge fonamental que els usuaris ja estan familiaritzats amb el disseny i el mètode d’entrada de text és molt fàcil d’entendre”.

En el primer prototip (16 mm), l’usuari, mantenint el dit sobre el teclat, pot anar navegant per les lletres fins a donar amb la requerida. Un visor en la part superior de la pantalla mostra la tecla que s’introduirà, inspirat en el funcionament dels teclats virtuals dels telèfons intel•ligents actuals.

El segon prototip (32 mm) incorpora a més un visor ampliat de les lletres situades al voltant de la que s’introduirà, permetent cert context visual.

Mecanismes de correcció automàtica incorporables als ‘wearables‘

Amb la finalitat de facilitar l’escriptura a l’usuari, els investigadors han provat diferents mecanismes que permeten la correcció automàtica d’errors.”Per la seua senzillesa, aquests mecanismes podrien ser fàcilment incorporats als vestibles actuals, convertint-los així en dispositius més independents”, assenyala Leiva.

En la seua recerca, l’equip ha avaluat també les prestacions de ZoomBoard, un teclat QWERTY per a pantalles tàctils diminutes desenvolupat per la Universitat Carnegie Mellon (Pittsburgh, Estats Units).

“Funciona molt bé en pantalles extremadament xicotetes”, ha destacat Leiva, “de la grandària d’un cèntim d’euro. Però quan passem a pantalles lleugerament més grans, amb tan sol uns mil•límetres de diferència, el mecanisme d’entrada de text es torna una miqueta frustrant i ineficient. Els dos prototips que hem desenvolupat pretenen salvar aquests inconvenients”.

Comparteix

Icona de pantalla completa