Diari La Veu del País Valencià
L’ONU assigna al grup valencià de rescat les zones oest i sud de Katmandú

L. Part / València – Katmandú (Nepal)

L’ONU ha assignat Grup Especial de Localització i Rescat d’IAE, d’Algemesí, integrat per 9 voluntaris i 4 gossos especialitzats, les zones oest i sud de la capital nepalesa per a la cerca de supervivents sota els enderrocs, segons ha informat l’ONG a través de les xarxes socials.

Segons l’última comunicació via satèl·lit amb el cap del GELR1 de l’ONG IAE, Moisés Belloch, els voluntaris del Grup “es troben bé i amb moltes ganes de seguir treballant”. En la conversa amb la base central de l’ONG situada a Algemesí, Belloch informa que en les últimes hores s’ha produït un canvi en el comandament de les operacions, passant de l’Exèrcit nepalés a Nacions Unides.

Després del temps d’espera propi del traspàs, s’han assignat les zones sud i oest de Katmandú com a noves zones de treball de l’operatiu valencià, cap a on s’han traslladat amb el transport facilitat.

L’objectiu principal de la intervenció roman invariable: ajudar a la població afectada de totes les formes al seu abast. “La millor notícia seria rescatar víctimes amb vida. Desafortunadament, açò no ha sigut possible fins al moment, però l’equip se sent satisfet pel treball que està desenvolupant i animat per l’agraïment rebut de part dels ciutadans nepalesos en aquests moments tan difícils per a ells”, explica l’ONG en el seu últim comunicat.

Les zones de treball assignades fins al moment estan en la capital, excepte la primera jornada, situat en Bhaktapur, a 13 km de Katmandú. El radi d’acció de les operacions de rescat s’amplia progressivament cap a l’exterior de la ciutat.

Mapa de les zones d’actuació i rescat a Katmandú.

Segons les mateixes fonts, aquest terratrèmol és “particular”, donada la “falta d’homogeneïtat de les construccions” de la zona urbana, ja que “és possible trobar zones d’edificis escassament afectats barrejades amb edificis totalment col·lapsats, amb una disgregació molt variable de materials”. Així, edificis com a hospitals i col·legis, en general, han suportat el terratrèmol encara que han patit danys. A l’hora en què es va produir el tremolor, la major part de la població estava en les seues cases, per la qual cosa “són els edificis d’habitatges esfondrats els que major nombre de víctimes alberguen”.

El cap del Grup Especial de Localització i Rescat (GELR1) de l’ONG IAE, Moisès Belloch. Foto: La Veu del País Valencià.

El comandament del Grup Especial va intentar durant la segona jornada de treball que les autoritats els assignen zones de treball “en llocs fora de la capital, on encara no s’ha pogut enviar ajuda”. El problema radica per a intervenir en les zones rurals, segons l’exèrcit nepalés, és que les vies de comunicació estan tallades, el transport aeri és molt escàs i per tant els accessos són “molt complicats”.

Cal subratllar que el temps corre en contra de les probabilitats de supervivència de les víctimes si bé l’esperança de trobar supervivents per part dels grup de rescat del País Valencià “segueix intacta”. Altre aspecte del que l’equip està satisfet és de l’ajuda que estan prestant a les famílies. L’agraïment dels familiars en procedir a la recuperació dels cossos sense vida dóna ànims a l’operatiu per a seguir amb la seua labor”.

Sense data de tornada

El Grup de Rescat d’ONG IAE no té tancada una data de tornada i aquesta “depèn de l’ampliació del radi d’acció dels treballs i del criteri de l’ONU per a posar fi a les operacions de rescat”. L’ONG IAE ha avançat que “seguirà a Nepal tot el temps que li siga possible, ajudant en tot el que puga i fent totes les gestions per si fóra necessària qualsevol altre tipus d’ajuda i col·laboració per a la població que tant ho necessita”, al temps que “agraeix les innombrables mostres de suport que ens arriben”. Podeu fer una donació clicant ací (targeta de crèdit/PayPal).

Escolta la comunicació via satèl·lit amb el Cap del Grup Especial de Localització i Rescat de l’ONG IAE a Nepal.

Comparteix

Icona de pantalla completa