Diari La Veu del País Valencià
El PSPV diu que hi ha elements per donar una bolcada a la causa dels vestits
Europa Press / RedactaVeu / València

El tribunal es reunirà per estudiar el recurs presentat en febrer pel PSPV, que va exercir l’acusació popular en aquest procés, i que entén que va existir una “manifesta contradicció” entre els fets declarats provats per part dels membres del jurat i la decisió final. La Fiscalia no va recórrer l’absolució.

El ponent de la resolució serà el magistrat Juan Ramón Berdugo, i completaran la sala Carlos Granados, Joaquín Giménez, Manuel Marchena i Antonio Del Moral.

Tot i que la resolució del jurat ha estat recorreguda directament en cassació, sense existir abans sentència del Tribunal Superior de Justícia corresponent, la decisió de l’Alt Tribunal pot perfectament revocar la decisió adoptada a València i condemnar els mandataris.

Un jurat integrat per sis homes i tres dones van decidir el 25 de gener de 2012, per cinc vots a quatre que Camps i Costa no eren culpables. El procés va començar en febrer de 2009 quan la Policia va registrar la seu de l’empresa Orange Market a València, vinculada a la ʹtrama Gürtelʹ.

La Fiscalia Anticorrupció va demanar 33.000 euros de multa per al president de la Generalitat per un delicte de suborn passiu impropi i la mateixa pena per a Costa; 24.750 per a l’excap de gabinet de la Conselleria de Turisme, Rafael Betoret i 21.000 per a l’exvicepresident del Consell Víctor Campos. El PSPV va demanar per a Camps fins a tres anys de presó i huit d’inhabilitació.

Amb la decisió del jurat es va donar la paradoxa de la condemna a l’exvicepresident del Consell, Víctor Campos, i l’exresponsable de Protocol de la Diputació de València i excap de gabinet de la Conselleria de Turisme, Rafael Betoret, els quals van acceptar pagar una multa de 9.600 euros pels mateixos fets per conformitat.

El PSPV va recórrer la sentència d’acord amb cinc criteris. El primer dels quals es fonamenta en la infracció processal, per existir contradicció entre els fets declarats provats. Aquest fet, segons la seua opinió, hauria d’haver obligat el magistrat a tornar l’acta al jurat.

El segon dels criteris s’engloba també en la infracció processal, ja que fa referència a què s’ha dictat una sentència sense la concurrència del nombre de vots exigits per la llei. L’advocat del PSPV, Virgilio Latorre, també al·ludeix en el seu recurs de cassació a la infracció del precepte constitucional, perquè considera que s’ha vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva; el dret a la interdicció de l’arbitrarietat dels poders públics; i el dret a un procediment amb totes les garanties.

En un quart apartat, l’advocat comenta que ha hagut infracció de llei, per existir error en l’apreciació de la prova, d’acord amb una sèrie de documents que “demostren l’equivocació del jutjador” sense resultar contradits per altres elements probatoris.

Entre d’altres documents, el lletrat al·ludeix a uns fulls de comanda de la sastreria de Forever Young a Sastgor, en els quals consten tres comandes de peces de vestir a nom de Ricardo Costa i quatre a nom de Camps. També cita un rebut de venda per la compra de quatre corbates, en el qual apareix la nota manuscrita de Camps; i un llistat dirigit a l’atenció de Pablo Crespo -un dels presumptes capitostos de la trama- amb una relació de persones i imports atribuïts a cadascuna d’elles. En aquesta última apareix el nom de Ricardo Costa i Francisco Camps, als qui se’ls atribueix una quantia de diners.

A més, Latorre recorda en el seu escrit que hi ha una relació de tiquets de venda de Milano Difusión que han estat pagats amb dos xecs emesos per Orange Market que fan referència a Camps i a Ricardo Costa; factures de Sastgor a Castellana Immobles i Locals de peces confeccionades a nom de Francisco Camps; i confirmacions de comanda tant a Milano com a Forever amb els noms de Francisco Camps i Ricardo Costa.

L’advocat al·ludeix en el seu escrit un manuscrit i protocol·litzat aportat pel director de moda, José Tomás, en una de les seues declaracions davant del jurat. Aquest document ha estat enviat a Pablo Crespo i hi consten peces atribuïdes a Camps per un import total de 2.680 euros, i especifica que el deute que inclou la del Sr. Camps i una altra del Sr. Pérez puja a 4.040 euros. Alhora, el PSPV es refereix a diferents justificants bancaris en els quals consten diferents transferències per diversos imports; així com una nota trobada en un ordinador en el registre de l’embarcació ‘Parapipi’, en què apareix anotat ‘Cans’ al costat de dues quantitats; a més de Ricardo Costa i de Camps.

Latorre incorpora, a més, diversos inventaris de la botiga Milano, corresponents a gener de 2006, a agost del mateix exercici i a gener de 2007. En el primer d’aquests apareixen dos apunts a nom de Camps i un altre a nom de Costa, tots dos corresponents amb uns tiquets de venda. En el segon estan els mateixos números de tiquets però amb el nom de Comunitat Valenciana. I en el tercer segueix existint un tiquet a nom de Comunitat.

També al·ludeix en el seu recurs l’existència d’un CD que preveu un apunt de la Caixa B Orange de l’any 2007 i un altre apunt del mateix exercici. En els dos casos es tracta d’un apunt del 23 de gener de 2007 en què es fa constar ‘Ent. A P.Crespo p/Pagament en Milano’ per import de 4.821 euros.

Torres (PSPV): ” El jurat no va tenir en compte una sèrie de proves que consideràvem essencials”

El portaveu del PSPV-PSOE en les Corts Valencianes, Antonio Torres, ha afirmat sobre la pròxima revisió pel Tribunal Suprem de l’absolució de Francisco Camps i Ricardo Costa en la denominada ʹcausa dels tragesʹ del ʹcas Gürtelʹ que hi ha “elements suficients per a donar una bolcada a la situació”.

Torres afirma en un comunicat, que el seu partit espera que el Suprem faça el pròxim 9 d’abril “un estudi profund de la situació, que es revise la sentència i es consideren les proves aportades” sobre l’expresident de la Generalitat i l’exsecretari regional del PP valencià.

Antonio Torres

El diputat socialista ha explicat que el PSPV va presentar el recurs perquè entenia que el jurat que va declarar no culpables a Camps i Costa “no va tenir en compte una sèrie de proves que consideràvem essencials”.

A més, ha afegit Torres, “el PSPV sempre ha defensat que no eren solament tres vestits, ja que la causa no era aïllada sinó que estava directament relacionada amb les adjudicacions de la Generalitat a la trama Gürtel. El suborn impropi era com a conseqüència de les adjudicacions que s’havien concedit per part de la Generalitat”.

El portaveu del PSPV espera que el Suprem estudie “detingudament” el cas i tinga en compte “les circumstàncies que s’han produït des de llavors, ja que s’han fet diverses peces separades del cas Gürtel”.

Segons Torres, “hi ha contradiccions en el cas perquè si hi havia quatre persones acusades i dues d’elles ho van reconèixer, no té sentit que els altres dos que no ho van acceptar finalment foren absolts”.

“Satisfacció” en EUPV

La síndica d’EUPV en les Corts, Marga Sanz, ha mostrat la seua satisfacció per la revisió de l’absolució de l’expresident Camps en el cas dels trages per part del Tribunal Suprem.

“Ens alegra que aquesta absolució es revise. Això posa en dubte els diferents criteris amb els quals es jutjaren els diferents imputats. Està clar que el cas es va tancar en fals, i de nou insistim que els trages sols són l’anècdota, la punta de l’iceberg de tota una trama de presumpte finançament il·legal del PP, en la qual Gürtel és sols un apèndix, tal i com hem vist en els papers de Bárcenas”, assenyala.

Sanz ha insistit en què Camps “continua mantenint el seu escó de diputat, encara que no aparega per a res en les Corts. Ara és el moment perfecte perquè l’abandone, i perquè Fabra li’l demane”, ha reclamat.

>

Judici a Camps i Costa TSJCV

Comparteix

Icona de pantalla completa