Diari La Veu del País Valencià
PSPV, Compromís, EUPV i Podem signen un document contra la violència masclista
RedactaVeu / València

En l’acte, que s’ha celebrat a la plaça de l’Ajuntament, han participat la número u en la llista del PSPV en les Corts de València, María José Mira; la candidata de Compromís a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra; el cap de llista d’EUPV per Alacant, Esther López; i el candidat de Podem a la Generalitat, Antonio Montiel, els qui s’han sumat amb la seua signatura a la ‘Declaració pel dret a una vida lliure de violència masclista’.

Entre les reivindicacions del moviment feminista del País Valencià, recollides en el document, destaca l’avaluació efectiva per personal expert amb totes les instàncies implicades i amb la participació de les dones supervivents de violència de gènere per a fer un seguiment del grau d’aplicació de les lleis.

La portaveu de la Plataforma Feminista d’Alacant, Mar Esquembre, ha assenyalat que la declaració també cerca que “els partits polítics amb possibilitats d’obtenir representació i de fer un canvi de govern en la Generalitat” es comprometen “de debò” a garantir pressupostos per a dissenyar les actuacions oportunes en matèria de violència de gènere.

A més, demana que es tinga especial incidència en sensibilització social i en educació, així com que es revisen algunes normatives que “contradiuen o produeixen alguns efectes perversos sobre la violència contra les dones, com per exemple la llei de custòdia compartida imposada de la Comunitat”, ha apuntat Esquembre.

La representant del PSPV en l’acte, María José Mira, ha assegurat que els socialistes porten en el seu programa “aprovar una llei contra la violència de gènere que a la qual es destine pressupost i se centre en l’atenció a les dones que estan patint algun tipus de violència”.

“Invertirem en aqueixa llei, ens la creurem, i, a més, serà una llei basada en el consens social, que és el que no ha fet el PP”, ha apuntat Mira, qui ha assenyalat que el PSPV dialogarà amb les forces d’altres partits, amb les associacions i les forces de seguretat.

La candidata a la Presidència de la Generalitat per Compromís, Mónica Oltra, ha subratllat que “en aquest moment de retallades de cases d’acolliment i de polítiques d’igualtat, el que s’està fent és empitjorar una situació de violència de gènere que evidencia que des de la política no s’està donant una resposta eficaç”.

Per aquest motiu, ha signat el document “entenent que la política de protecció de les dones enfront de la violència de gènere necessita recursos, i públics, no solament de lleis, sinó d’inversions, i a açò ens comprometrerem en el pròxim govern”.

Per la seua banda, la diputada d’EUPV en les Corts, Esther López, ha indicat que les seues propostes van encaminades a “garantir la quantitat pressupostària suficient per a poder desenvolupar de manera adequada la llei estatal contra la violència de gènere”, així com establir “el principi de comarcalització, que hi haja assistència per a totes les dones visquen on visquen; aqueix principi que ara mateix no existeix perquè està privatitzat el servei d’atenció”, que des d’EUPV pretenen recuperar mitjançant la gestió directa.

El candidat de Podem a governar la Generalitat, Antonio Montiel, ha anunciat que el seu partit pretén incorporar la figura dels agents d’igualtat escolar, crear equips d’igualtat en els centres escolars, ja que l’educació en igualtat es construeix des de l’escola.

En aquest sentit, també ha apuntat que es crearà “una finestreta única per al tractament de la violència de gènere, de manera que no hi haja un pelegrinatge per diferents institucions, sinó que tinguen un suport integral”, així com “desprivatitzar” les institucions al servei de les dones afectades per violència de gènere i iniciar un pla d’ocupació protegida i garanties d’habitatge per a aquestes dones i els menors afectats.

Comparteix

Icona de pantalla completa