Diari La Veu del País Valencià
La campanya ‘Un euro, llavor de solidaritat’ recapta 12.500 euros per a Escoles Solidàries
RedactaVeu / València

Els fons es destinaran a un projecte en Ixcan, un municipi de Guatemala que compta amb una població d’uns 100.000 habitants, dels quals més del 90% són indígenes maies i el 60% té menys de 14 anys. El nivell d’analfabetisme és del 30%, sobretot en dones. La població d’Ixcan viu en la pobresa i l’escolarització de tots els xiquets i xiquetes no és una realitat. No ho és, sobretot, per a aquells que tenen necessitats especials.

A Guatemala només s’atén un 10% d’alumnes amb necessitats especials i, d’aquest percentatge, el 80% estan a les zones urbanes. Per tant, l’atenció a alumnes en zones rurals com Ixcan és pràcticament inexistent.

Dolors Ibáñez, coordinadora de la campanya ‘Un euro, llavor de solidaritat’ d’Escola Valenciana, ha declarat que “volem agrair moltíssim a les famílies, l’alumnat i el professorat perquè hagen contribuït un any més al projecte. El fet simbòlic de dipositar un euro per alumne en una vidriola per a un projecte solidari ajuda a acostar altres realitats al nostre alumnes i eixe és un dels valors que es potencien a l’escola que volem”.

Els diners recaptats es destinaran a dotar de cadires de rodes, ulleres, àudios per a la sordesa i altres aparells terapèutics per als xiquets i les xiquetes que ho necessiten; s’emprendran cursos de formació del professorat específics i es realitzarà una campanya de conscienciació social sobre la importància de potenciar l’educació d’alumnes amb necessitats especials.

Per la seua banda, Joan Bou, president d’Escoles Solidaries ha explicat: “És encoratjador que Escola Valenciana potencie activitats d’aquest caire, perquè importa molt que es donen a conèixer projectes com aquest a les aules. Des de la perspectiva de la zona on arriben les ajudes l’acció és fonamental. En el cas que ens ocupa, estem generant una transformació difícil però extremadament necessària, el fet que a Guatemala es prenga consciència de la importància d’atendre l’alumnat amb necessitats especials. Ho és també perquè els responsables polítics d’aquell país facen alguna cosa al respecte”.

“Els fons recaptats per Escola Valenciana, gràcies a la participació de les comunitats educatives, fan possible que el programa que tenim establert a Guatemala avance més ràpid”, ha dit Joan Bravo, vocal de coorperació d’Escoles Solidàries.

Jaume Fullana, coordinador de la Comissió d’Educació d’Escola Valenciana, ha fet èmfasi que “l’escola que volem és solidària i per a ser coherents amb els valors que volem potenciar cal fer activitats que ho demostren. És el cas de la campanya ‘Un euro, llavor de solidaritat’ que Escola Valenciana duu a terme des de fa set edicions. A la nostra entitat se la coneix sobretot perquè potenciem el plurilingüisme real a l’escola, els programes òptims d’ensenyament, l’ensenyament en valencià, però fem moltes altres coses com aquesta perquè l’escola que volem és en valencià, però també solidària, inclusiva, participativa i tants altres aspectes que detallem al Model de l’escola que volem”.

En les campanyes anteriors Escola Valenciana ha col·laborat amb:

· 2014: “Pels xiquets i les xiquetes soldat”. Projecte d’Amnistia Internacional al País Valencià.

· 2013: “Lots de suport social de la Creu Roja per a famílies valencianes”. Projecte de la Creu Roja.

· 2012: “Recollida de fons per a la construcció d’una escola rural a Guatemala”. Projecte d’Escoles Solidàries.

· 2011: “Llibres per als alumnes Sahrauís”. Projecte de la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià.

· 2010: “Ajuda mèdica al poble d’Haití”. Projecte de Metges sense Fronteres.

· 2009: “Dret a l’educació al Poble de Gaza. Reconstrucció d’escoles”. Projecte de la Unescocat.

Comparteix

Icona de pantalla completa