Diari La Veu del País Valencià
La trama corrupta del #DipuGate s’estén als governs de Camps i Barberá
RedactaVeu / València

La trama de corrupció del cas Imelsa i el Dipugate s’estén des de la Diputació de València que encara presideix Alfonso Rus com un virus ‘letal’ fins a nous i alts càrrecs públics, exmandataris del PP i institucions i ajuntaments –Generalitat de València i Ajuntament de València, entre d’altres- a mesura que eixen a la llum pública nous continguts de les més de 10 hores de gravacions efectuades per l’exgerent d’Imelsa i que Esquerrra Unida va posar en mans de la Fiscalia Anticorrupció.

Així, segons noves gravacions i informacions fetes públiques aquest dimecres per Cadena Ser, i els rotatius El País i El Mundo, la trama de presumpta corrupció afectaria també a l’expresident de la Generalitat Valenciana i dos del seus exconsellers, Francisco Camps, Gerardo Camps i Víctor Campos, respectivament. I també a l’alcaldessa Rita Barberá i diversos regidors de l’Ajuntament de València. Segons posen de manifest els continguts d’aquests enregistraments, l’expresident de la Generalitat Francisco Camps estaria sabedor de les mossegades i diversos regidors de l’Ajuntament de València podrien haver-se lucrat amb les comissions il•legals.

Cal “negociar amb Paco” per entrar en les conselleries

Però cal anar per parts. Segons publica El País, Marcos Benavent –mà dreta d’Alfonso Rus i exgerent d’Imelsa, que actualment no se sap on para i que hauria cobrat quasi un milió d’euros de diverses empreses que pagaven mossegades per a adjudicar-se contractes públics- i Màxim Caturla, vicepresident de la Diputació de València, parlen en octubre de 2005 de “negociar amb Paco” -presumptament Camps- per a ampliar la seua ràdio d’acció a “les conselleries, secretaris generals, directors generals, gerents d’empreses…”. Si s’aconsegueix, seguiran “triomfant”, diuen.

Per la seua banda, l’alcaldessa de València Rita Barberá –recordem recentment protagonista de l’anomenat vergonyós escàndol del #RitaLeaks destapat per Compromís- també podria estar esguitada per la suposada trama corrupta ja que, segons publica hui El Mundo, els enregistraments apunten possibles repartiments de comissions de regidors del seu govern. En elles María José Alcón, llavors edil del PP, reconeix a Benavent que l’Ajuntament de València contracta habitualment empreses relacionades amb Enrique Sospedra Barberá, nebot de l’alcaldessa. Alcón, que figura en la candidatura municipal del PP, està casada amb Alfonso Grau, exvicealcalde de València que va dimitir recentment després del seu processament pel cas Nóos.

Un 3% per a Alfonso Rus

Tornant a la Diputació de València, en les noves gravacions a les quals ha tingut accés la Cadena Ser, els dos lloctinents de Rus: Marcos Benavent –recordem, autor dels enregistraments- i Màxim Caturla, hui vicepresident segon de la Diputació de València, llavors alt càrrec de la Conselleria d’Educació i responsable de l’empresa pública que construïa col•legis per a la Generalitat, CIEGSA, conversen sobre una suposada comissió tancada per “Alfonso” (Alfonso Rus) d’un 3%. Parlen d’una reunió per una adjudicació recent al municipi alacantí de Torrevella. Tots dos valoren si el 3 és la xifra adequada i queden per a parlar amb ell, en referència a Rus.

“Alfonso o Paco”?

A continuació tots dos parlen d’arreglar assumptes relatius a aqueixa i altres adjudicacions. Citen els 200 milions de pessetes que cal arreglar “per una jugada de les seues” muntada per “l’arquitecte”. I d’un modificat “d’aqueixos” en una operació per sobre dels mil milions, “mil quilos” diuen ells… Operacions que els preocupen pel que puga dir “el president”. I sorgeix ací la pregunta: “Alfonso o Paco?” com si tots dos, Alfonso Rus i Paco Camps, estigueren coneixedors de tot.

En suma, l’assumpte excedeix a la Diputació i creix com una gran bola de neu que avança pendent avall i apunta cada vegada de forma més nítida a un finançament irregular del Partit Popular. El cas té el seu origen en les gravacions fetes per Marcos Benavent amb diferents persones, entre elles, Alfonso Rus, que va ser gravat mentre comptava bitllets presuntament procedents del cobrament d’una comissió il•legal. La majoria de les converses es van produir entre 2005 i 2007.

Rus, Barberá i Camps, aplaudint-se a ells mateixos.

L’origen de la trama

Benavent, que era la mà dreta de Rus a Xàtiva, on és alcalde, es va convertir en gerent de l’empresa Imelsa, de la Diputació Provincial, quan Rus va accedir a la presidència de la institució en 2007. Hui en dia està no se sap per on para. També llavors es va incorporar a l’equip de Rus com a vicepresident Màxim Caturla, diputat d’Economia i Hisenda, que fa solament uns dies va demanar tornar al seu lloc de treball en una entitat bancària.

La investigació es va iniciar quan la diputada provincial d’Esquerra Unida Rosa Pérez va lliurar les gravacions a la Fiscalia al juliol de 2014. El seu contingut ha encetat una actuació judicial que està en secret de sumari i que excedeix l’àmbit de l’empresa Imelsa i de la pròpia Diputació de València i s’estén al Govern autonòmic i a altres institucions. Una de les seues tasques és comprovar fins a quin punt la trama va aconseguir els seus propòsits, amb la sospita de finançament irregular del PP com a rerefons.

Comparteix

Icona de pantalla completa