Diari La Veu del País Valencià
Vídeo. Barberá, contra l’art públic al Cabanyal, per Sergi Tarín

Sergi Tarín / València.

No és la primera volta que ocorre, però potser sí la més escandalosa. Des que hi ha conflicte al Cabanyal, 17 anys, veïns contraris a la destrucció del barri han fet de l’art i la cultura una ferramenta contra la barbàrie. El màxim exponent són les jornades de Portes Obertes, on s’obrin les cases particulars a tot tipus d’artistes perquè exposen la seua obra. També ha hagut manifestacions al carrer com ara murals o pintades reivindicatives que prompte han marcit sota la brotxa de les brigades de neteja. Una brotxa de colors pàl·lids, moribunds, que ha decorat totes les parets de les nombroses propietats municipals amb ànim d’enderroc. Un cromatisme fet de marrons i ocres que recorda més a un conflicte de trinxera i no al debat sobre el model de ciutat i d’urbanisme.

Però la brotxa municipal arribà dissabte passat al seu èmfasi neutralitzador. Amb permís dels propietaris, la Marina Auxiliant, el fotògraf Jorge López havia apegat un dia abans 70 fotos en un mur exterior de la Casa dels Bous. Es tractava de retrats pertanyents a famílies gitanes que viuen a la zona, concretament al veí bloc dels Portuaris. Un edifici de vora 170 vivendes situat al mig del camí de l’avinguda de Blasco Ibáñez fins a la mar. López ha treballat durant dos anys amb estes famílies i ha conegut de prop la pobresa, l’estigma social, els desallotjaments i la persecució policial i judicial davant la manca de sostre o la misèria energètica. Una comunitat compacta que viu dels rastres, els mercats i la ferralla, i que se sent cabanyalera de ple dret. Molts han nascut ací i la majoria dels que han vingut de fora tenen la voluntat de romandre-hi.

“Era una manera de fer-los visibles, d’humanitzar-los”, explica Jorge López, estupefacte encara per l’actuació dels serveis de neteja i la Policia Local, que deixaren en blanc la paret encara que el fotògraf els mostrà el permís per escrit. Els operaris de neteja derivaren la responsabilitat en la Policia i esta en l’Ajuntament, on s’entrebanca la recerca. “Som 5.000 funcionaris. Ha pogut ser qualsevol”, explicaren fonts municipals i, acte seguit, confirmaren que no es buscaria cap responsable. Cal destacar un dels rerefons d’este excés de zel netejador, ja que dissabte Barberá visità el passeig Marítim, dilluns Luis de Guindos impartí una conferència a l’hotel de les Arenes i dimarts Mariano Rajoy clogué un acte al Veles e Vents. Tots, indrets molts propers a la intervenció.

El fet és greu, segons els experts d’art, ja que suposa la destrucció d’una obra amb drets d’autor, que és de López i de JR, artista de referència internacional, guardonat amb el premi TED (que compartix amb Bono, d’U2, i l’expresident dels EUA, Bill Clinton) i que, mitjançant el projecte Inside Out, ha penjat en nombroses zones de conflicte del planeta fotos en gran dels protagonistes anònims. “La intervenció a Gaza, a Palestina, ha durat més que la del Cabanyal”, lamentava Rosi Moreno, fotògrafa que també participa en l’Inside Out i que el 9 de maig col·locarà 23 fotografies de veïns resistents al Cabanyal. El lema de la seua obra no pot ser més adient: “Stop, que estic ací”.

Val a dir que la denúncia de la censura municipal fou publicada, per primera vegada, dissabte a InfoLibre. I dilluns, este mateix mitjà penjà un vídeo que enllacem per considerar-lo del màxim interès.

Comparteix

Icona de pantalla completa