Diari La Veu del País Valencià
La ciutat intel·ligent pot ser el motor de la reactivació de l’economia
Euram

1- Quina importància té el concepte de ‘smart city’ per al País Valencià?

És vital per tot allò que aporta a la sostenibilitat social, al medi ambient i a la tecnologia. A més, també és molt rellevant perquè pot ser el motor de la reactivació de l’economia, fomentant la innovació, la millora de la relació públic-privat, les agrupacions empresarials i l’ocupació qualificada.

2- En quines accions específiques es concretaria i com afectaria als ciutadans?

Les accions avui suposen treballar colze a colze les administracions, el sector privat i la societat. El disseny i el desenvolupament d’una ‘smart city’ és tan complex com concurrent i necessita que hi participin diferents àrees de govern, institucions i, sens dubte, el sector privat. En poques ocasions la convergència de tecnologies i serveis és tan ampla com en la implantació d’una ‘smart city’.

En parlar de ‘smart city’ com a ciutat que integra de forma intel·ligent l’economia, la població, la mobilitat, el medi ambient i l’administració, pensem que no només amb una declaració d’intencions. Ens hem de demanar si serem capaços d’arribar als objectius i que fa falta més que intencions: necessitem voluntat política i implicació de la societat per caminar en la mateixa direcció, recursos i aposta decidida per invertir en tecnologia i eficiència energètica.

Si l’aplicació d’aquestes tecnologies arriba als ciutadans, augmentarà la seua qualitat de vida.

3- Pot citar 2 o 3 àmbits concrets on aplicar el concepte ‘smart city’ en ciutats mitjanes com ara Alcoi o Ontinyent?

Des de l’àmbit d’actuació de l’Associació d‘Empresaris Elèctrics (ASELEC), com des de l’Associació d‘Empresaris de la Vall d’Albaida (COEVAL) i l’Agrupació d’Empreses Innovadores (INNOVALL) estem dinamitzant amb diverses iniciatives la ciutat sostenible o ‘smart city’. Alguns exemples són els següents:

– La creació d’una jornada de divulgació d’aquests conceptes, de les empreses que hi treballen i dels productes i iniciatives relacionades. Tot açò es tracta al Fòrum Tecnològic que des de ja fa tres anys se celebra el mes de novembre amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent.

– El desenvolupament d’un ‘Living-Lab’ al centre de la ciutat d’Ontinyent que actua com un laboratori en viu i que serveix perquè la ciutadania convisca amb aquestes tecnologies i puga opinar sobre elles. Alguns exemples d’aplicació són la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica, àrees urbanes obertes amb wifi gratuït, informació sobre places lliures d’aparcament, mesures d’eficiència energètica en enllumenat públic, edificis, etc.

– A l’agrupació formada entre COEVAL-INNOVALL d’empreses de diferents àmbits tecnològics es desenvolupen projectes concrets relacionats amb la ‘smart city’.

– La participació a nombrosos fòrums d’opinió i amb una aposta decidida perquè d’eixe triangle format per la ciutadania, l’administració i l’empresa neixi un model més participatiu que marqui les directrius d’eixa ciutat més amigable en la que tots desitgem viure.

Sergio Pomar és president de l’Associació d’Empresaris Instal·ladors Elèctrics, Telecomunicacions i Energies Renovables de València (ASELEC). Així mateix, està vinculat a l’Associació d‘Empresaris de la Vall d’Albaida (COEVAL) i a l’Agrupació d’Empreses Innovadores (INNOVALL).

Font: Observatori de l’Euram de l’Institut Ignasi Villalonga.

Comparteix

Icona de pantalla completa