Diari La Veu del País Valencià
Plataforma per la Llengua insta els partits a equiparar els drets dels parlants de català
RedactaVeu / Barcelona

La Plataforma per la Llengua se suma a les reivindicacions d’Acció Cultural del País Valencià, de l’Obra Cultural Balear i de les entitats de defensa de la llengua i cultura de la Franja que demanen als partits l’equiparació de drets dels parlants de català, situació, que actualment està lluny de complir-se.

Al País Valencià, l’ONG dóna ple suport a les reivindicacions d’Acció Cultural i de les universitats públiques valencianes en la proposta anomenada “Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística”, de manera que:

– El valencià esdevinga la llengua d’ús normal i general de les administracions valencianes.

– Que es garantisca l’ús per part dels parlants amb el “Deure de coneixement passiu de la llengua pròpia” que ja està establert per al castellà.

– Disponibilitat lingüística en tots els àmbits no oficials, ara sense regulació, com el socioeconòmic, el laboral, serveis, consum i oci.

– Que hi haja uns mitjans de comunicació en valencià i de qualitat. Recepció de totes les emissions de la resta de l’àrea lingüística.

A la Franja, les eleccions a les Corts Aragoneses del 2015, la Plataforma per la Llengua demana als partits que no menystinguen les reivindicacions del territori tot afegint-se a les demandes d’associacions com l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, l’Associació Cultural del Matarranya o l’associació de pares Clarió. És per això que creu que cal:

– Garantir l’ensenyament en català a les escoles i instituts de la Franja. Cal escoltar les reivindicacions de la comunitat educativa que reclamen, a més de l’ensenyament de la llengua, l’oferta d’assignatures no lingüístiques en català. Cal garantir que tots els alumnes de la Franja siguen alfabetitzats també en català.

– Dotar l’Aragó d’una Llei de Llengües que impulse i prestigie la llengua catalana pròpia de la Franja. Cal escoltar les associacions de la Franja i eliminar mesures de desprestigi com la denominació del conegut com a LAPAO.

– Modificar l’Estatut d’Autonomia de l’Aragó perquè el català i l’aragonès esdevinguen llengües oficials.

A les Illes Balears, l’ONG del català demana als partits que han subscrit el “decàleg en temes de llengua i cultura” per a la legislatura 2015-2019, que l’Obra Cultural Balear ha enviat com a proposta de mínims, que prenguen mesures per garantir els drets dels parlants de català per aconseguir:

– Garantir la competència lingüística en català a l’ensenyament.

– Assegurar l’atenció en català des de les administracions.

– Posar els mitjans de comunicació públics i els espais que disposen les institucions per compensar lingüísticament l’oferta que reben els ciutadans i assegurar la recepció de totes les emissions en llengua catalana.

– Protegir els ciutadans de les Illes Balears perquè puguen expressar-se en la llengua pròpia sense haver de patir cap tipus de discriminació.

Comparteix

Icona de pantalla completa