Diari La Veu del País Valencià
Rus llança la tovallola a mitges i delega la Presidència de la Diputació de València

RedactaVeu / València

Alfonso Rus ha llançat la tovallola. Al menys a mitges. Finalment, la pressió ciutadana, dels partits de l’oposició i, sobretot, les internes del PP del qual ja fou cessat cautelarment, han pogut amb ell. El encara alcalde de Xàtiva no ha pogut suportar la intensa pressió i ha delegat la presidència de la Corporació Provincial en el vicepresident, Juan José Medina, “per motius personals”. Aquesta decisió s’ha fet efectiva mitjançant un decret que es que té caducitat el pròxim dia 20, encara que podria ser definitu per a que Rus prepare la seua defensa. A Xàtiva continua de candidat.

Aquesta situació es produeix sobretot després de l’eixida a la llum pública dels vergonyosos enregistraments en què compta amb Marcos Benavent bitllets presumptament procedents del cobrament d’una comissions il•legals, fins la ja famosa xifra de les ‘2 milions de peles’. Es tracta d’una gravació que forma part de les més de 10 hores de converses gravades per Benavent -el que fóra mà dreta de Rus, actualment en parador desconegut-, i que EUPV va posar en mans de Fiscalia Anticorrupció dins del batejat per la formació d’esquerres com el #Dipugate.

La trama de corrupció nascuda arran del ‘cas Imelsa’ -empresa pública depenent de la Diputació que diriga Marcos Benavent-, s’ha anat estenent, a mesura que anaven publicant-se nous continguts de les escandaloses gravacions, com un reguer de pólvora. Des de Xàtiva i la Diputació de València que presidia Rus, fins a l’Ajuntament de València, i a la mateixa Generalitat.

Els presumptes implicats en la trama corrupta: càrrecs públics i alts exmandataris, entre els quals figuren el mateix expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps; dos del seus exconsellers, Gerardo Camps i Víctor Campos. Tot institucions i organismes públics governats pel PP aparentment coneixedors de la trama que apunta, cada vegada de forma més clara, a un finançament il•legal del partit que lidera Mariano Rajoy.

L’expresident de la Generalitat Francisco Camps estaria sabedor de les mossegades i diversos regidors de l’Ajuntament de València podrien haver-se lucrat amb les comissions il•legals, com ara la ja suspensa de militància María José Alcón -juntament amb Màximo Caturla-, casada amb Alfonso Grau, exvicealcalde de València que va dimitir recentment després del seu processament pel cas Nóos. També l’alcaldessa Rita Barberá podria estar esguitada per la suposada trama corrupta.

Pel que fa al detonant del cas que ha acabat amb la carrera del fins ara totpoderós Rus, Marcos Benavent, l’exmà dreta d’Alfonso Rus i exgerent d’Imelsa que actualment podria estar a Brasil, hauria cobrat quasi un milió d’euros de diverses empreses que pagaven mossegades per a adjudicar-se contractes públics. La seua acció no tenia límit i en les converses amb Màxim Caturla, vicepresident de la Diputació de València, parlen, en octubre de 2005, de “negociar” amb “Paco” -presumptament Camps- per ampliar el seu radi d’acció a “les conselleries, secretaris generals, directors generals, gerents d’empreses…”. Si ho aconseguim seguirem triomfant”, diuen.

La investigació es va iniciar quan la diputada provincial d’Esquerra Unida Rosa Pérez va lliurar les gravacions a la Fiscalia al juliol de 2014. El seu contingut ha obert una actuació judicial que està en secret de sumari, que excedeix l’àmbit de l’empresa depenent de la Diputació de València i s’estén com una plaga al Govern autonòmic del País Valencià i a altres institucions i organismes públics. Rus ja no està. Ara cal conèixer fins a quin punt i en quina forma i mesura va aconseguir els seus propòsits per a nodrir-se amb diners de tots i cadascun del ciutadans i ciutadanes del País Valencià que haurien de retornar.

Comparteix

Icona de pantalla completa