Diari La Veu del País Valencià
València Negra entra en la seua recta final
RedactaVeu / València

La programació de les últimes jornades de València Negra també inclou la presència d’autors de ‘thrillers’ d’èxit com Ferran Torrent, César Pérez o Dolores Redondo, autora de la Trilogia del Baztán i de l’algerià Yasmina Khadra, escriptor reconegut per incloure la crítica social en les novel•les del gènere.

Així, el dimecres 13 de maig, a les 18.30 hores, serà el torn de Ferran Torrent, considerat el “pare de la novel•la negra valenciana”, segons el festival, qui repassarà la seua trajectòria i analitzarà els desafiaments literaris als quals s’enfronta, en un acte presentat per Ximo Rovira. Després, a les 19.30, en la xarrada ‘Assassinats addictius’ assistiran els autors de les sèries de ‘thrillers’ més reeixides a nivell estatal, com Dolores Redondo i César Pérez, autor de la trilogia Versos, cançons i trossets de carn i Medalla d’Honor de la Societat Espanyola de Criminologia i Ciències Forenses.

Dos dies més tard, el divendres 15 de maig, a les 18.30 hores, es tractarà la venjança, un dels grans temes ‘noîr’, en una trobada amb el periodista i escriptor Juan Bolea, l’autor Joaquín Camps i la jutgessa Graziella Moreno, qui recentment ha debutat en la literatura amb la novel•la Jocs de maldat. A les 19 hores, els escriptors Juan Ramón Biedma, guanyador del Premi de Novel•la Negra de la Diputació de València, Carlos Bassas i Ángel Gil Cheza parlaran sobre el tracte de la literatura negra als temes denominats com a ‘prohibits’.

Finalment, la jornada del divendres es tancarà a les 20 hores amb la trobada entre els escriptors Jerónimo Tristante, creador del personatge televisiu Víctor Ros, Toni Hill i Félix Modroño, els quals analitzaran el component amorós i altres estereotips com la ‘femme fatale’ en el gènere negre.

El dissabte 16, València Negra acollirà una altra xarrada en la qual els escriptors Carlos Salem, guanyador del Premi de Novel•la València Negra 2014, Marcelo Luján i Rosa Ribas reflexionen sobre la dificultat d’escriure en la distància, ja que els tres es troben allunyats dels seus països d’origen. Més tard, a les 19 hores, els autors Alexis Ravelo i Empar Fernández contextualitzaran la relació de la novel•la negra amb la història.

A més, el públic podrà assistir en la jornada del dissabte a la trobada amb un dels autors més destacats del festival, l’algerià Yasmina Khadra, que combina el gènere negre amb la crítica social i el thriller polític i al costat del periodista, escriptor i tertulià Javier Valenzuela, parlaran sobre la por en aquest gènere literari, en la xarrada ‘La por és el nostre major enemic’.

Música ‘noir’ i premis

D’altra banda, el divendres tindrà com a colofó a les 23 hores el concert de Llavor Negra, una banda formada per grans figures del jazz valencià com la cantant Cristina Blasco i els músics Jaume Pedrós (guitarra), Óscar Cuchillo (contrabaix) i Paco Bernal (percussió). Segons ha destacat el festival, es tracta d’una formació que “transita amb l’elegància del jazz per diferents estils”, com el bolero o la bossa nova al costat de les arrels flamenques i africanes, “per a crear un so en blanc i negre, immillorable per a ambientar les històries ‘noir’ d’aquest festival”.

L’endemà, a les 21.15 hores se celebrarà la gala de lliurament dels Premis València Negra 2015, que reconeixen a les millors novel•les presentades al certamen. Amb aquest acte conclou la programació del festival en el centre cultural de Russafa, seu per tercer any consecutiu d’una trobada que, com han assegurat els propis organitzadors, “porta camí de consolidar-se com un dels més actius de l’Estat espanyol”.

Comparteix

Icona de pantalla completa