Diari La Veu del País Valencià
L’’annus horribilis’ de Rita Barberá

Voro Maroto / eldiario.es / València.

La llatinada ‘annus horribilis’ va ser popularitzada per Isabel II d’Anglaterra en 1992, any en què la desgràcia es va abatre sobre la seua família. 2015 bé podria ser un any pèssim per a Rita Barberá, que segons totes les enquestes podria perdre la majoria absoluta en l’ajuntament de València, que presideix des del 1991. Aquestes són algunes de les fites que han marcat els últims mesos de la vida política de Barberá.

22 de febrer. Atempta contra el valencià en la crida de la festa fallera, el dia en el qual va nàixer el fenomen del ‘caloret’. Barberá va encendre les xarxes socials després d’un discurs esfilagarsat, dubitatiu o incoherent en el qual va demostrar el seu escàs domini d’un dels idiomes oficials de la seua ciutat.

>
3 de març. Barberá es va burlar de les víctimes de l’accident del metro durant una mascletà en falles i des de la balconada de l’Ajuntament. L’alcaldessa va reaccionar d’eixa manera davant la protesta de la Intifalla, que aquell dia es va solidaritzar amb la lluita de l’associació que vol dignitat i justícia per als afectats per l’accident ferroviari.

16 de març. Alfonso Grau, vicealcalde i home de la màxima confiança de Barberá, dimiteix. Malgrat la fatxenderia amb la qual es defensava, serà jutjat pel cas Nóos per contractar Iñaki Urdangarín. Ha sigut processat pels presumptes delictes de prevaricació administrativa, frau a l’administració, malversació de cabals públics, tràfic d’influències i falsedat de document oficial pels contractes que va signar com a president de València Turisme amb l’Institut Nóos.

26 de març. L’alcaldessa salta de nou a l’actualitat per una foto seua en l’AVE. Apareix descalça i amb els peus sobre el seient de davant, contravenint les normes de Renfe i, segons alguns, les del decor.

23 d’abril. Ritaleaks. Compromís revela que Barberá i el seu equip de govern haurien gastat centenars de milers d’euros en hotels de luxe i menjars en restaurants d’alt nivell. L’alcaldessa reacciona amenaçant de denunciar el partit de Mònica Oltra i Joan Ribó. No consta, de moment, cap reclamació judicial.

8 de maig. María José Alcón, una exconcejal de Barberá –i número 16 de la seua llista per a les eleccions de maig- renuncia després de revelar-se una conversa seua que la vincularia amb la trama corrupta del PP valencià que aconseguia mossegades d’empreses a canvi de contractes públics.

11 de maig. Barberá és l’únic candidat a l’alcaldia que no acudeix a un debat electoral –amb les crítiques de la resta de partits i l’organitzador de l’acte, la SER- però després s’enreda en una discussió de mercat amb una veïna que li va enlletgir la seua gestió al capdavant de València.

>
24 de maig?. Barberá, alcaldessa des de 1991, suma cinc majories absolutes consecutives. Tots els sondejos en descarten una més, i la seua relació amb Ciutadans, l’únic partit que la podria sostenir en el govern, és més que tibant. De ser la fi dels seus 24 anys de govern, el 24 de maig podria ser el culmen de l’’annus horribilis’ de Rita Barberá.

Aquesta informació ha sigut publicada en eldiario.es. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa