RedactaVeu / Sagunt

La Casa Penya, el centre d’educació i voluntariat ambiental de la Marjal d’Almardà-Almenara, és una infraestructura propietat de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) que està gestionada per Acció Ecologista-Agró mitjançant un acord de custòdia del territori, que no compta amb cap assignació pressupostaria per al seu desenvolupament d’aquest projecte. Un projecte on AE-Agró porta treballant des de fa més d’una dècada “per a fer realitat un somni que cada vegada està més a prop”: convertir la Casa Penya en un centre mediambiental de referència a la comarca del Camp de Morvedre, però també a la resta del País Valencià.

Des de l’inici d’aquest “apassionant repte”, segons els ecologistes, el qual va començar demanant a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que restaurara aquesta antiga finca arrossera, AE-Agró s’ha esforçat “de valent” per a posar a punt la Finca de Penya i els voltants de la Casa Penya. De fet, han aconseguit crear una reserva de fauna silvestre; posat en funcionament una estació d’anellament científic d’aus; fent voluntariats, fins i tot internacionals, i “portat a tota la gent que hem pogut a descobrir el valor mediambiental d’aquest racó del nostre territori”. Amb l’exposició permanent de la Casa Penya, que es va presentar el passat 25 d’abril, “es tanca una etapa que ens ha permès, amb molt de treball i esforç, posar en el mapa aquest centre d’educació i voluntariat ambiental”.

L’exposició permanent de la Casa Penya

L’exposició té diferents objectius. En primer lloc, pretén ser una informació complementària per a les visites autoguiades per la Marjal d’Almardà-Almenara. Amb aquesta idea, en els diversos panells han recopilat informació, tant escrita com gràfica, sobre el nostre patrimoni natural i cultural, que resulta imprescindible difondre i donar a conèixer per a evitar que caiga en l’oblit.

A més a més de complementar les visites a la Marjal d’Almardà, aquesta exposició és un important recurs didàctic per a estudiants de totes les edats. “No es tracta d’una mera descripció naturalista de la marjal, sinó que és un recorregut per la nostra història que pretén despertar una mirada crítica entre els visitants”, expliquen des d’AE-Agró. I afegeixen: “L’objectiu final és que tothom entenga que la natura és un element fonamental per a la nostra supervivència i, per tant, que cal trobar un equilibri entre els usos humans i la conservació del territori i la natura”.

Per a poder arribar a tots els públics i poder transmetre aquest missatge, han fet ús de moltes imatges “dels nostres entorns, imatges que parlen per si soles”. D’aquesta manera, el visitant, tant adult com menut, pot extraure diferents lectures de l’exposició a mesura que va apropant-se als diferents panells.

25 d’abril de 2015, un dia festiu inoblidable

El dissabte 25 d’abril des d’AE-Agró van voler celebrar amb tothom la presentació d’aquesta exposició permanent. “Va ser un dia molt complet, durant el qual van passar més de 200 persones per la Casa Penya. Feia temps que veïns i veïnes d’Almardà, ciclistes i curiosos ens preguntaven (i ens continuen preguntant) que quan es podia visitar el centre. Eixe dia, per fi poguérem obrir les portes, explicar la nostra tasca i convidar a tothom a formar part del projecte”.

La jornada començà amb la presentació de la presidenta Eva Tudela, junt a Enric Amer i Sara Aunés i continuà amb un seguit d’activitats per a tots els públics. De matí, activitats infantils i visita guiada pels nous itineraris que han creat a la Finca de Penya, la reserva de fauna silvestre de la Marjal d’Almardà. A la vesprada, música en directe que va permetre els assistents passar unes hores encantadores.

El resultat va ser un dia de germanor “on ens vam trobar vells coneguts i gent amb ganes de conèixer. Va ser, en definitiva, una jornada festiva i inoblidable. L’èxit d’aquesta jornada és de tots i també és un exemple que treballant units, pam a pam i dia a dia, tot és possible”.

La Casa Penya, i ara què?

La pregunta del milió al llarg de la jornada va ser “quan es pot vindre a visitar el centre?” Fins al moment, l’Ajuntament de Sagunt, propietari de la Casa Penya, no ha planificat les condicions perquè siga un centre obert al públic. El desig d’AE-Agró és que siga un centre per on passen tots els escolars de la comarca, que siga un punt de referència per als veïns de la zona, un recurs per als turistes naturalistes i un punt de reflexió i estudi de les zones humides. A més a més, consideren que si aquest desig es fa realitat, la Casa Penya “també serà un element que dinamitzarà l’economia local”.

“Ara mateix –sostenen-, el futur del centre depén de totes i tots. Per això, des d’AE-Agró reclamem un compromís per part de l’Ajuntament de Sagunt per a obrir completament al públic la Casa Penya i no desaprofitar aquest meravellós recurs, que tant de temps i tant de treball ens ha costat d’aconseguir”.

Fins que arribe aquest “imprescindible compromís per part del consistori”, els interessats poden visitar la Casa Penya una vegada al mes amb la Colla Verda. També tenen l’opció de concertar una visita guiada per a grups, enviant un correu electrònic a [email protected] o telefonant al 962 690 854. Animeu-vos a descobrir la Casa Penya. Segur que no se’n penedireu.

Comparteix

Icona de pantalla completa