Diari La Veu del País Valencià
EUPV: ‘No als barracons i sí a l’educació pública’
RedactaVeu / Alaquàs.

Acompanyats de pares i mares de l’Assemblea Cremona, el candidat d’EUPV a la Presidència de la Generalitat, Ignacio Blanco, juntament amb la candidata autonòmica i coordinadora de la formació d’esquerres, Marga Sanz, i al president d’ERPV, Agustí Cerdà, ha presentat les propostes d’Esquerra Unida centrades en la reversió dels concerts educatius, la defensa de l’ensenyament públic i la implantació de l’educació gratuïta des dels 0 anys fins la universitat.

Ignacio Blanco ha denunciat la “nefasta política educativa del PP”, que s’ha gastat “54 milions d’euros en barracons en sis anys”, que “no ha substituït les estructures de fibrociment del 10% dels centres educatius” i que encara té pendent “l’execució d’obres en 113 col·legis”, inclosos en el pla CreaEscola, que s’anuncià en 2006.

El candidat de la formació d’esquerres també ha recordat que el PP ha “afavorit l’escola concertada a costa de la pública”, suprimint, per exemple, 249 unitats escolars des de 2013. A més, Blanco també ha criticat que el País Valencià és l’autonomia que “més ha reduït la inversió en educació entre 2009 i 2013”. “Malgrat la tasca dels treballadors de l’educació, som una comunitat líder en fracàs escolar, en la qual el 37% de l’alumnat de secundària no aconsegueix el graduat”, assenyala el candidat d’EUPV a la Presidència de la Generalitat.

El decàleg electoral de la formació d’esquerres destaca la reversió dels concerts educatius que hauran de tenir un “caràcter subsidiari” i que es mantindran solament si la xarxa pública no pot atendre la demanda existent. A més, també es proposa no cedir “sòl públic per a ús privat” i s’al·ludeix a la “supressió dels concerts que segreguen per sexe”.

La formació d’esquerres també proposa implementar una política de beques i ajudes a les famílies i assolir una “inversió equivalent al 7% del PIB valencià” per tal de garantir el dret a l’educació de tot l’alumnat, així com la formació del professorat i les línies en valencià.

Blanco també ha destacat la proposta d’Esquerra Unida d’implantar l’educació gratuïta “dels 0 anys fins la universitat”, assolint la “gratuïtat dels llibres de text” i potenciant la “socialització i la reutilització de materials”. El decàleg electoral destaca la proposta de “democratitzar el funcionament dels centres” i garantir la “coeducació” com un element central del model d’ensenyament.

La formació d’esquerres aposta per elaborar una Llei Valenciana d’Educació i un calendari escolar de forma consensuada, que contemple “l’escola pública com a eix vertebrador del sistema” i incloga compromisos i recursos per a la planificació, ampliació i adequació de la xarxa pública, l’atenció a la diversitat, el foment de l’autonomia dels centres, la participació democràtica i l’obertura a l’entorn.

Finalment, el decàleg electoral d’EUPV proposa la configuració d’un “nou model d’universitat que facilite i universalitze l’accés al saber”, basat en sòlides bases democràtiques i participatives, en la garantia de l’autonomia i la independència dels centres i en l’estabilització i dignificació de la carrera docent i investigadora.

Per una altra banda, Esquerra Unida també aposta per la “defensa de la gratuïtat de la formació universitària com un dret fonamental” i una necessitat per garantir la riquesa social del futur i per la congelació de les taxes, per la desaparició de les mateixes en un termini de tres anys i l’establiment d’un “sistema generalitzat de beques salari”.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa