Diari La Veu del País Valencià
Provocar. Observar. Analitzar… la creació com a brollador didàctic
Sixto Ferrero / Carcaixent

El proper divendres (15 i 16 de maig) comença la que potser fins ara una de les millors apostes, —ambiciosa pedagògicament—, per la renovació educativa duta a terme per l’FSMCV, sota el format i títol de “Mecànica de la creació sonora. Encontre sobre creació i improvisació musical” i amb el preàmbul de servir com a “Jornades de bones pràctiques educatives” des del Centre d’Estudis de l’ens federatiu proposen un capbussament absolut dins del món de la creativitat sonora i les seues possibilitats didàctiques. Adreçat al professorat de les escoles de música i centres autoritzats, les jornades també contemplen, com un dels objectius creatius i investigador, la mostra d’una ‘performance’ que sintetitze la creació esdevinguda i generada, per part dels creadors i del Grup GEA (Grup ExperimentArts). Aquesta mostra serà oberta al públic, però també es retransmetrà per streaming per guanyar divulgació d’aquest, tan interessant, com necessari, procés de capbussament i recerca en la millora del canvi de model educatiu pel que fa a les arts, la música, i el seu ensenyament a través del contacte amb la creació sonora.

Al capdavant de les jornades estan l’equip de pedagogs integrants del projecte SoundCool, els doctors Adolf Murillo, Remigi Morant i la doctora Elizabeth Carrascosa. Tanmateix, les jornades començaran divendres (09:00-15:00) amb la presentació i posterior visita i interacció de diverses màquines sonores (construïdes amb materials reciclats) del luthier i creador argentí Angel di Stefano, les quals formen part del projecte “Els laberints del so”.

En la jornada vespertina de divendres (17:00-20:00) proposaran materials sonors Llorenç Barber, Josep Lluís Galiana i Angle di Stefano amb la col·laboració del grup de referència, el Grup GEA fent ús del sistema SoundCool. Durant aquest procés de creació els proposadors interactuaran i generaran materials sonors amb la idea de sintetitzar-los i concretar-los. El professorat assistent haurà d’estar pendent del procés per tal d’observar les sinergies creatives: les propostes dels creadors i les respostes dels alumnes, els processos d’imbricació, d’assemblatge, els estímuls,…, la pròpia creació artística i la seua utilitat posterior.

S’establiran taules de debat per aportar idees, observacions, millores, aplicacions didàctiques a partir de la vivència d’una situació real de creació amb agents estrets dels móns implicats: la creació i improvisació sonora i l’aprenentatge. En aquest sentit ens deia Adolf Murillo resumint les jornades, “la idea és veure què passa, quines estratègies es posen en joc per tal de concretar un llenguatge o codi en comú i crear. Analitzar tot el procés, cada detall. Perquè en cada detall hi ha amagat tot un tresor”.

Finalment, dissabte de matí (10:00 a 12:00) tindrà lloc un taller sobre SoundCool i un seminari al voltant de la improvisació musical. Tancarà la jornada un moment per al debat i les conclusions.

Aquestes jornades transcorreran al Pavelló de l’IES Arabista Ribera de Carcaixent, centre de referència pel seu suport i aposta per les arts i la creativitat, ja que està considerat centre pioner en la implantació del sistema SoundCool, i centre on mantenen la seua activitat formativa els alumnes que formen el Grup GEA.

Una de les conclusions que reescriurà el nou paradigma educatiu, cap on apunten pedagogies del segle XXI, és sens dubte la implicació de les arts, i molt més les contemporànies pel seu arraconament sistemàtic des de fa dècades, dins de l’ensenyament, tot just ara que sofreixen l’atac ignominiós per part de l’administració, aquesta proposta que arriba des de l’FSMCV cal rebre-la amb entusiasme. Camina, amb tota seguretat, en la direcció que s’indiquen des de col·lectius com Arteducadores (des de la Escuela de Educación Disruptiva): “entendre l’art com una forma més d’adquirir coneixement, connectant l’art irremeiablement amb l’educació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa